Погледнете како се раѓа нов остров среде океанот, благодарение на „Мајка Природа“

Создавањето е убава работа, особено кога се случува пред вашите очи. На Хаваи, вулканот Килауеа на Големиот остров постојано еруптира од 1983 година, драматично создавајќи нова земја, додека лава паѓа во океанот на јужниот брег на островот. Фотографот од Хаваи, Кавика Сингсон, презеде некои големи ризици за да ни покаже колку може да биде зачудувачка таа креација.

Суровите води обично го зафаќаат крајбрежјето покрај Националниот парк на вулканот Хаваи, каде што снимаше Сингсон. Да се пристапи кон огнениот проток е проследено со ризик да се заврши во него од непредвидливи бранови, па Сингсон одлучи да снима околу изгрејсонцето, кога океанот е помирен. Но, пред да може да добие снимки од црвена топла лава што се влева во морето и да формира нова земја, Сингсон најпрво мораше да ги премине полињата со лава и да се искачи на кревките, јагленисани карпи.

Според опсерваторијата „Хавајски вулкан“, новосоздадената земја – позната како лава делта – можеби изгледа стабилна, но може лесно да се лизне, ако неконсолидираниот фрагмент од лава подолу не може да ја издржи тежината. 51-годишниот фотограф вели дека стотици пати бил на протокот со лавата и доживеал многу блиски средби со смртта. Но, вреди да се ризикува, вели тој, за да ја сподели убавината на вулканот со остатокот од светот.