„Погрешно ги подготвувате печените компири!“ – Со овој рецепт ќе вкусите компири како од ресторан со Мишелин ѕвезда

Готвачка Попи О’Тул, ја направи својата животна мисија да ја усоврши уметноста на скромниот печен компир – споделувајќи ги своите совети со нејзините милиони следбеници. 28-годишната девојка има импресивни 3,5 милиони следбеници на нејзиниот канал ТикТок, каде што ги споделува нејзините омилени трикови за храна. Таа почнала да работи со ресторани од висока класа на само 18 години.

 

Па сега го сподели и нејзиниот совршен рецепт за печени компири.

 

Попи вели дека е важно секогаш да се варат компирите пред да се стават во рерната. Наполнете ја тавата со компири и одозгора со ладна вода. Ако веднаш ги фрлите парчињата компири во врела вода, тие ќе почнат да се готват однадвор и ќе добијат нерамномерно готвење. Оставете ја водата да зоврие и варете ги компирите до фазата „пропаѓање на ножот во нив“ Ова е едноставен трик што му овозможува на секој да провери дали компирот е готов за неколку секунди – едноставно прободете ги со нож.

 

Попи вели: „За да знаете дека компирите ви се готови, прободете ги со нож и ако не останат на ножот, можете да продолжите со следниот чекор“.

Третиот чекор е да се стават на пареа. Исцедете ги компирите со цедалка, а потоа ставете ја цедалката на врвот на тавата. Покријте со крпа и оставете ги 10-15 минути. Откако ќе помине времето, Попи советува да ги промешате компирите низ цедалката.

 

 

Додека чекате да се исушат компирите, загрејте масло во рерната. Потоа истурете ги во претходно загреаното врело масло и печете 40-50 минути.

„Ми се допаѓа едноставно да се прави само со растително масло и многу сол и бибер“. – рече Попи.

  • Pero напиша:

    topla voda izmislivte…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *