Полицаецот и пратеникот (виц)

Сообраќаен полицаец ептен нервозно чека на улица со поставен радар. Се испокарал со жената, ќерка му се вратила доцна од излегување, којзнае што правела, цел ден не напишал ниту една казна, едноставно врие. Конечно гледа еден Мерцедес лета со 140 на час. Го запира и почнува:
– Абе идиот, каде си се залетал со 140 на час, давај ги документите и доаѓај ваму да ти пишам казна и да не слушнам ни збор!
Оди до автомобилот, му ги гледа документите, ја гледа регистрацијата, владин автомобил, а возачот пратеник. Започнува да се извинува:
– Извинете, не видовов добро кој сте, извинете многу, нема да пишувам никаква казна…
А пратеникот целиот пребледел, одвај зема воздух и вели:
– Абе ми е гајле за казната, јас помислив власта се сменила штом така храбро ме запре мене.