Полиција пронајде човек кој 5 години живеел во дивината, откако го прогласиле за мртов

Полициските службеници од Кембриџшир започнале истрага за убиство во ноември 2015 година, откако Рикардас Пиусис, тогаш 35 години, не бил виден неколку недели. По потекло од Литванија, Рикардас работел во компанијата Nightlayer Leek преку агенција. Последното потврдено видување на човекот било додека тој работел смена за компанијата за производство на храна во сабота, 26.09.2015 година.

Подоцна истата вечер, се верува дека Рикардас бил во друштво на мала група други мажи од Литванија. Следниот понеделник, 28 септември, тој не се појавил на работа. Пред неговото исчезнување, загриженоста за безбедноста на Рикардас била покрената кон крајот на август 2015 година, кога полицајците добиле информации кои сугерираат дека тој е експлоатиран. Тим истражувачи следел разни истраги, од кои ниту една не довела до тоа каде се наоѓа Рикардас.

Долго време се препоставувало дека Рикардас е починат. Сепак многу години подоцна полицијата добила информација дека човекот е виден во околината на Висбех.

„Речиси пет години исчезнувањето на Рикардас е целосна мистерија. Односно додека не добивме информации кон крајот на јуни, што ни помогна да го најдеме. По претресот на шумата Рикардас беше пронајден под земја, добро сокриен откако намерно се скрил и не разговарал со друг човек долго време. Донесовме одлука да не објавуваме јавно дека го пронајдовме жив до сега со цел да го заштитиме и да поставиме мерки за заштита.“, велат од полицијата.

Сега се верува дека Рикардас избрал да бега бидејќи тој бил подложен на експлоатација. Офицерите сега ја испитуваат оваа работа понатаму, со тим од детективи на Фенланд, за кои се вели дека работат на различни начини. Како што објавија од Канцеларијата за национална статистика, полицијата запишала 5.144 современи престапи за робови во Англија и Велс до март 2019 година, што покажува зголемување од 51% од претходната година.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.