Полицијата во Англија потроши скоро 2 милиони евра за „зелени“ возила, но тие се бескорисни

Полицијата во Велика Британија потрошила најмалку 1,49 милиони фунти (1,8 милиони евра) на 448 „зелени“ возила во обид да ги исполни целите за емисија, но ниту еден од нив не може да се искористи за фаќање на криминалци.

Официјалните извештаи на полицијата велат дека е потребно премногу време за да се наполнат батериите да бидат подготвени за брза потера и велат дека постои преголем ризик од возилата да снемаат батерија пред крајот на смената.

Како резултат, автомобилите во моментов се користат само за состојби кои не се итни и за шефовите да патуваат на работа – далеку од она за што биле наменети да се користат. Според податоците добиени според законот за слобода на информации, 30 од 46-те полициски сили на Велика Британија ги купиле или изнајмиле 448 електрични возила, при што полицијата Девон и Корнвол потрошиле 80.000 фунти за четири зелени возила што се користат како автомобили за влечење.

Неколку власти одбиле да откријат колку потрошиле, што значи дека колективната бројка најверојатно ќе биде многу поголема од 1,49 милиони фунти. Верзиите за 2018 година на BMW i3 имаат максимална брзина од 200 километри на час.

Но, за сега, силите мораа да купат повеќе дизел возила за да се справат со потерите, признавајќи дека пазарот на електрични автомобили е „недоволно созреан“ за да ги исполни нивните барања.