Поранешен крадец открива како ограбил над 100 банки пред да се предаде на полицијата

Каин Винсент Даејр ограбил повеќе од 100 банки помеѓу 1999 и 2001 година, пред да се предаде на полицијата.

Без разлика дали станува збор за поранешните претседатели на Поинт Брејк, група на вооружени разбојници, поцивилизираното однесување на „Старецот и пиштолот“ или вашите сопствени неразумни кражби во Grand Theft Auto 5, повеќето луѓе се запознаени со начинот на кој грабежите на банки се одвиваат благодарение на филмовите и видео игрите.

Сепак, серијата грабежи на Дајер не беше извршена од обичен секојдневен криминалец. „За секој што го гледа ова и мислите дека ќе оди да изврши грабежи на банка како што јас го правев тоа, ви велам: ќе се најдете во затвор. Заборавете на грабежот“, рече тој.

Во новото видео за Insider, Даер ги носи гледачите низ секој од чекорите што ги правел кога ограбувал некое место.

„Една од работите што би ги направил првично кога ќе влезам во банка е да отидам директно кај трговецот. Бидејќи отсекогаш знаев дека трговецот најверојатно ќе има најголема количина на валута “, рече тој.

Тој, исто така, рече дека кога луѓето ги ставаат рацете во воздух, тоа не е пожелно, бидејќи секој што ќе помине покрај нив ќе види дека луѓето се во опасност. Оттука, Дајер „ќе ја почуствува енергијата во просторијата, ќе види дали луѓето се многу бавни или изгледаат нервозни и исплашени“.

„Тогаш јас некако ќе скројам како ќе се изразам, обидувајќи се да бидам посмирен. И, за жал, ако работите се одвиваа побавно, веројатно ќе бев малку поагресивен кон толпатата “, објасни тој.

Дајер, исто така, морал да ја земе предвид локацијата на банката, времето и  сообраќајот.

„Најверојатно, не знам, зедов неколку недели одмор и само научив се` за банките. Во тоа време, влегов во дупка од сите различни видови банкарски прирачници, прирачници за вработени, водичи за вработени, буквално се`, рече тој.

„За време на грабежите на банките, што се однесува до облеката, јас секогаш се обидував да се вклопам во секој елемент што беше присутен. Секогаш беше само облекување фармерки и јакна, обидувајќи се да не се истакнувам премногу “, продолжи Дајер. Со цел да ги заштити врвовите на прстите и дланките и да не остави отпечатоци тој користел секундарен лепак.

Во однос на времето, Дајер рече дека три до пет минути се доволни за да пристигне полиција која е „прилично точна“.

„Така, јас би се паркирал преку улица и ќе тргнам во некоја насока каде што не сум сам, мојот автомобил не би бил единствениот. И јас секогаш користев автомобил што ќе се вклопи … Секогаш си давав доволно простор да се извлечам и потоа некако да исчезнам “, рече тој.

„Штом сум во мојот автомобил, го вклучувам радиото, ги спуштам прозорците, симнувам капа и пеам. Полицајци ме поминуваат. Ги гледам, тие ме гледаат мене, бидејќи она што тие всушност го бараат е тип што не ги гледа. Слушајте, кога еден куп полицајци се тркалаат покрај вас, па дури и противпожарни возила, што правиме сите? Сите гледаме. Така, единствениот тип што го бараат е момчето што нема да ги погледне “, објасни Дајер.

Дајер се предаде кога знаеше дека на крајот ќе биде фатен „Кога свеста повторно се разбуди, мислам дека повеќе не можев да се кријам зад животот, смртта и  непосредна опасност што беше таму порано“, рече тој.

Со текот на времето, Дајер се обиде да се искупи за своите злосторства и работи со престапници на нивната „рехабилитација“.