Поранешна манекенка украла 270.000 евра од својата баба со деменција

Поранешна манекенка и моден дизајнер се изјасни за виновна за кражба откако украла повеќе од 270.000 евра од нејзината баба која имала деменција. Откако останала невработена додека живеела во Лондон, Емили Еванс-Шрејбер била замолена да помогне во грижата за нејзината баба, од страна на нејзината мајка, која била во нејзините 90-ти.

Еванс-Шрејбер, од Насеби, Нортемптоншир, тогаш можела да пристапи до финансиите на нејзината баба преку мандат овластен од постарата жена. За период од девет месеци, помеѓу април 2018 и декември 2018 година, 38-годишната жена извршила 42 трансакции во висина од 270.000 евра од сметката на нејзината баба, додека на својата сметка имала само 50 евра.

Поранешната манекенка се изјасни за виновна за кражба во Краун суд во Нортхемптон и ѝ е одредена условна казна, избегнувајќи да издржува затворска казна, затоа што таа е единствениот негувател на своето мало дете. Судот слушнал како ги потрошила парите патувајќи низ целиот свет – вклучително и во Лос Анџелес – како и во хотели со висок квалитет, дизајнерска облека и козметички третмани.

Нејзината мајка станала „загрижена“ за нејзиниот раскошен начин на живот бидејќи сè уште била невработена и живеела во куќа што таа ѝ ја купила во Насејби. Потоа, таа контактирала со банката, а потоа и со полицијата. Полицијата прибавила банкарски извештаи за сметката на бабата и ги открила трансакциите до Еванс-Шрејбер, кои биле обележани како „сметки“, „грижа“ и „заштеда“. Меѓутоа, кога полицајците ја пребарале нејзината куќа, пронашле „луксузни производи“, вклучувајќи дизајнерски чевли, облека, чанти и очила за сонце.

Одбраната истакна дека иако признала дека ги украла парите, таа оставила доволно за нега и сметки на нејзината баба – во моментот кога била контактирана полицијата, останале околу 6.000 евра. Судијката Ребека Крејн рече дека нејзината одлука за изрекување казна е „многу тешка“, бидејќи 38-годишната жена е единствениот негувател на нејзиното мало дете.

Таа исто така рече дека Еванс-Шрејбер страдала од депресија и била во клиника за одвикнување од алкохол. За жал нејзината баба сега е почината и бидејќи имала деменција таа не била свесна за она што се случувало.