Поранешната бунтовничка Дру Баримор открива како нејзиното хаотично детство ја направило подобра мајка

Поранешната холивудска бунтовничка Дру Баримор вели дека нејзиното хаотично воспитување во дисфункционално семејство ја направило подобра мајка на нејзините две ќерки.

Во интервју 46-годишната Дру открива и како нејзиниот развод во 2016 година со Вил Копелман, таткото на нејзините деца, предизвикал страв дека историјата се повторува.

„Разводот беше мојот најлош страв“, вели таа. „Тоа беше нешто што никогаш не сакав да им го направам на моите деца. Се чувствував скршено“.

Родителите на Дру се развеле кога таа имала девет години. Нејзиниот татко, актерот Џон Дру Баримор, бил насилен алкохоличар кој едвај бил присутен во нејзиниот животот. Нејзината мајка Џејд, актерка, „не била подготвена“ за мајчинството, вели Дру.

Иако станала ѕвезда на седумгодишна возраст благодарение на ЕТ на Стивен Спилберг, Дру имала проблеми со алкохолот и дрогата, а нејзината мајка ја сместила во психијатриска институција на 13 години. Таа поминала таму 18 месеци и на 14-годишна возраст Дру законски се „развела“ од родителите.

„Мајка ми ме стави таму бидејќи не можеше повеќе да се справи со мене, но тоа беше најдоброто нешто што ми се случи“, признава таа. „Тоа ме научи на границите. До тој момент немав ништо“.

Сега Дру е мајка на Олив (9) и Френки (7), и покрај тоа што никогаш немала никој за да ја научи како да биде добра мајка.

„Немав родители, јас им бев родител. Се беше наопаку“, вели таа.

„Има толку голем притисок во животот, особено врз мајките. Ме збунува кога луѓето се толку праведни за родителството. Тоа ме прави да се чувствувам одбранбено и мало“.

„Имам љубов и хумор, но сите учиме. Не сакам да бидам пријател на моите деца, јас сум нивен родител“.

Откако заврши нејзиниот брак со уметничкиот консултант г-дин Копелман, Дру сега се впушта во светот на состаноци, но вели дека приоритет и се нејзините ќерки, додавајќи: „Моето искуство растејќи во индустрија токсично исполнета со суета може да ми помогне да бидам подобар родител на моите деца“.