Постои изненадувачки лесен начин како да се отстрани ОПАСНАТА микропластика од водата за пиење

Ситни фрагменти од микропластика се пробиваат длабоко во нашите тела во значителни количини, најмногу преку нашата храна и пијалоци. Научниците неодамна пронајдоа едноставно и ефикасно решение за нивно отстранување од водата.

Тим од Медицинскиот универзитет во Гуангжу и Универзитетот Џинан во Кина извршија тестови и на мека вода и на тврда вода од чешма (која е побогата со минерали), додавајќи нанопластика и микропластика (NMPs) пред да ја зовријат течноста и потоа ги филтрираа сите талози.

 

 

 

Во некои случаи, до 90 проценти микропластиката беа отстранети со процесот на вриење и филтрирање, иако ефективноста варира во зависност од видот на водата. Се разбира, големата придобивка е што повеќето луѓе можат да го направат тоа користејќи го она што веќе го имаат во својата кујна.

„Оваа едноставна стратегија за вриење на водата може да ги „деконтаминира“ честичките од водата од чешма во домаќинството и има потенцијал за безопасно ублажување на внесот на NMPs од страна на луѓето преку потрошувачката на вода“, пишуваат истражувачите во нивниот труд, објавен во февруари.

Поголема концентрација на NMPs беше отстранета од примероците на тврда вода од чешма, која природно формира акумулација на варовник (или калциум карбонат ) додека се загрева. Најчесто забележана во кујнските котлиња, варовитата супстанција се формира на површината на пластиката бидејќи промените во температурата го принудуваат калциум карбонатот да излезе од растворот, ефикасно заробувајќи ги пластичните фрагменти во кора.

Дури и во мека вода, каде што се раствора помалку калциум карбонат, приближно една четвртина од NMPs беа исфрлени од водата. Сите парчиња пластика обложена со вар потоа може да се отстранат преку едноставен филтер како мрежата од нерѓосувачки челик што се користи за цедење на чајот, велат истражувачите.

Минатите студии мереле фрагменти од полистирен, полиетилен, полипропилен и полиетилен терефталат во вода за пиење од чешма, која ја консумираме секојдневно во различни количини. За да ја стават стратегијата на крајниот тест, истражувачите додадоа уште повеќе нанопластични честички, кои беа ефективно намалени во број.
„Пиењето зовриена вода очигледно е остварлива долгорочна стратегија за намалување на глобалната изложеност на NMPs“, пишуваат истражувачите. „Сепак, пиењето зовриена вода често се смета за локална традиција и преовладува само во неколку региони“.

 

 

Истражувачкиот тим се надева дека пиењето зовриена вода може да стане пораспространета практика бидејќи пластиката продолжува да го зазема светот. Иако сè уште не е сигурно колку точно оваа пластика е штетна за нашите тела, очигледно не е најздравата закуска. Пластиката веќе е поврзана со промените во цревниот микробиом и отпорноста на телото кон антибиотици.

Тимот зад оваа најнова студија сака да види повеќе истражувања за тоа како зовриената вода може да ги задржи вештачките материјали надвор од нашите тела – и можеби да се спротивстави на некои од алармантните ефекти на микропластиката што се појавуваат.

„Нашите резултати ја ратификуваа многу изводливата стратегија за намалување на изложеноста на човечки NMP и ја воспоставија основата за понатамошни испитувања со многу поголем број примероци“, пишуваат авторите.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *