Постојат 4 вида стареење и можете да останете помлади доколку го знаете вашиот, велат научниците

Денес луѓето ширум светот живеат подолго. До 2050 година, светската популација, на возраст од 60 и постара, се очекува да достигне 2 милијарди, велат истражувачите.

Но, постои уште една важна работа за тоа како да останете здрави и млади во исто време.

Постојат 4 модели на стареење

Процесот на стареење влијае на луѓето на различни начини, велат научниците. Тие проучувале 106 здрави лица од 29-75 години, вклучувајќи и земање на крв и примероци од изметот. Заклучокот до кој дошле е дека видовите на стареење се причина зошто луѓето стареат поинаку.

Кога стареете, можеби ќе мора да се справите со различни здравствени проблеми, но повторно, различни луѓе се соочуваат со различни проблеми. Досега, истражувачите откриле 4 различни патеки: метаболички, имуни, црниот дроб и бубрезите. Но, тие велат дека може да има уште повеќе.

Секој вид стареење влијае на различни делови од телото

Научниците споделија во студијата дека секој „тип на стареење“ влијае на различни делови од вашето тело и предизвикува различни здравствени проблеми.

  1. Луѓето со метаболичен тип може да имаат тенденција да развиваат дијабетес додека стареат.
  2. Луѓето со тип на црниот дроб имаат поголем ризик за заболувања на црниот дроб, сугерираат истражувачите.
  3. Имунолошкиот тип е ранлив на воспаление и нарушувања на имунолошкиот систем.
  4. Типот на бубрезите може да има зголемен ризик од различни состојби во бубрезите.

Можете да го забавите процесот на стареење знаејќи го вашиот тип

Типот на стареење не е само дијагноза. Тој всушност може да им помогне на луѓето да ги минимизираат факторите на ризик по здравјето, велат истражувачите. Ако знаете со кои проблеми ќе се соочите во иднина, можете да започнете да работите на нив однапред. Значи, во основа вашето тело може да остане помладо подолго.

Процесот е едноставен. Прво треба да го сфатите вашиот тип и потоа да започнете да ги менувате навиките. Можете да одберете посоодветен начин за вежбање или избегнување на одредени видови храна, на пример.

Вашиот тип може да е комбиниран

Тимот исто така споменува дека можете да бидете повеќе од еден тип. Во овој случај, може да се соочите со комбиниран ризик за различни здравствени проблеми. Ова истражување станува навистина важно кога ќе разберете како животот ќе ви биде полесен кога ќе можете да се ослободите од какви било здравствени проблеми и да се концентрирате на одржување на младоста.

Вашиот животен стил не може да го промени видот на стареење

Иимаше уште еден извонреден наод од оваа студија. Во текот на 2 години од експериментот, учесниците не покажаа тенденција кон промена на нивниот тип. На пример, по модификација на начинот на живот, како исхрана, во некои случаи маркерите на типот на стареење се намалија и тоа значи дека овие луѓе стареат со забавена стапка.