Поучна приказна: Кафето од Бога во кое сите треба да уживаме

Оваа поучна приказна ќе ви посочи на што треба да обрнеме внимание во животот и од што се состои самиот живот, приказната е тука, а лекцијата научете ја самите!

Група поранешни студенти кои веќе постигнале успех на професионално поле отишле да го видат својот универзитетски професор. Разговорот наскоро се свртел околу стресот на работата и животот. Сите почнале да се жалат.

Професорот на своите гости им понудил кафе. Го послужил во голем бокал и на масата ставил повеќе различни чаши: порцелан, пластика, стакло, кристал, некои многу обични, други многу скапи. Потоа ги понудил гостите да си сипат кафе. Откако секој од поранешните студенти имал чаша во раката, професорот рекол:

„Сигурно сте забележале дека секој од вас избра скапа чаша и никој не помисли да избере од обичните. Сè додека го сакате најдоброто за себе, вашиот стрес и проблеми нема да престанат. Секако чашата нема да го промени квалитетот на кафето. Во повеќето случаи, тоа само чини повеќе, а понекогаш дури и крие што пиеме. На вас беше важно да пиете кафе, но вие свесно ги одбравте најдобрите чаши, а потоа ги погледнавте другите. Сега помислете: животот е како кафе, а работата, парите и позицијата во општеството се чаши. Ова се само предмети што содржат живот, но ниту го дефинираат ниту го менуваат неговиот квалитет. Понекогаш, зјапајќи во чашата, забораваме да уживаме во кафето што ни го дал Бог. Бог прави кафе, а не чаши. Уживајте во кафето!“