Поучна приказна: Уметноста да знаете што да избегнувате во животот

Дали некогаш сте помислиле дека помалку значи многу повеќе? И дека колку повеќе едноставност и умереност има во нашите животи, полесно ни е да се движиме низ него. Сигурно ви се случило додека шетате во паркот мало камче да ви влезе во чевлите, но вие сепак го оставате таму, па дури и се навикнувате на него.

Една стара суфиска парабола вели:

Еднаш, додека ги отплеткуваше своите мрежи, еден рибар случајно го ослободи духот од ламбата и тој му рече на својот спасител:

– Јас ќе исполнам три од твоите желби, ова е твојата награда. Што сакаш прво?

– Би сакал да сум доволно паметен да ги изберам моите други желби на најдобар начин“, одговори рибарот.

– Така нека биде. Сега кажи ми ја твојата втора и трета желба?

Рибарот размисли за момент, а потоа рече:

– Не ми треба ништо друго. Благодарам.

Сега размислете за ова: На ист начин, додека се движиме низ животот, наидуваме на мали „камења“ што нѐ попречуваат и нѐ повредуваат. И најпарадоксално е што наместо да ги фрламе, само ги преместуваме некаде на страна каде што помалку нѐ малтретираат. Затоа што сме невнимателни, затоа што брзаме или затоа што за да ги отстраниме, мора да застанеме некое време.

Откако ќе се инфилтрираат во нашите животи, иако првично ни создава непријатност, камчето станува наш придружник. И ние се навикнуваме на неговото присуство во толкава мера што скоро престануваме да го забележуваме. И понекогаш одиме уште подалеку – стануваме приврзани за него!

И дали знаевте дека во нашите чевли се вметнуваат повеќе камења, мали и големи, остри и заоблени … И тие почнуваат да ги повредуваат нашите стапала и нѐ спречуваат да се движиме лесно и спокојно во текот на животот.

Се прашувате што се овие камења?

1. Некои камчиња се во умот. Ова се предрасуди и стереотипи за светот и за нас самите. Тие се товар што нѐ спречува да уживаме во сите можности, да растеме, да учиме и да чекориме со нови искуства. Затоа, преиспитајте ги своите верувања и отстранете ги предрасудите. Тие нѐ ве спречуваат само да се движите лесно. Тие ве спречуваат да летате!

2. Камчињата исто така се влеваат во срцето. Ова се несакани или токсични пријателства и односи што ве влечат на дното. Луѓе кои ве ограничуваат или внесуваат песимизам и лошо расположение во вашиот живот. Прегледајте ги вашите односи и пријателства. И фрлете ги оние што не дозволуваат вашиот живот да биде исполнет со радост и леснотија.

3. Бескорисни и непотребни работи се исто така камчиња што нѐ мачат, иако ретко го сфаќаме тоа. Купуваме илјадници непотребни работи – понекогаш поради самото поседување или затоа што прават да се чувствуваме живи. Но, иако гледаме одредена корист од нив, најчесто овие предмети едноставно го запушуваат нашиот животен простор. Ова се каприци кои само ги влошуваат нашите животи и најчесто доведуваат до трајни долгови. И ова е сериозен товар.

4. И оние камења што нѐ придружуваат во секојдневниот живот – мрзеливост, откажување, рамнодушност – може да доведат до занемарување на здравјето и апатија кон сè и секого. Тие се едвај забележливи камчиња, но со текот на времето стануваат поопасни. Бидејќи како снежна топка што се тркала по падината, тие постепено стануваат толку големи што нивниот ефект е катастрофален.