Познат готвач ја открива тајната како да ги направите совршените макарони со сирење

Што мислите, дека знаете како да направите макарони со сирење? Познатиот готвач Кертис Стоун ја открива тајната што го прави ова јадење неповторливо – додадете сино сирење! И тоа не е сè: неговиот пристап целосно го преобразува омилениот семеен рецепт, а вкусот ги изненадува и најпребирливите.

 

Познат готвач ја открива тајната како да ги направите совршените макарони со сирење

Три видови сирење во една тава: Чедар, колби и сино сирење за интензивен вкус

Кертис вели: „Додавам чедар, колби кашкавал (помек и поблаг од чедарот) и сино сирење“. Синото сирење му дава на ова класично јадење „силен вкус и вистинска длабочина“ што не се добива со ниедно друго сирење.

 

Три видови сирење во една тава: Чедар, колби и сино сирење за интензивен вкус

Малку лук, путер, па пармезан: Подгответе ја тавата за уште подобар вкус

Готвачот Кертис прво ја премачкува тавата со стопен путер, па ја трие со пресечено чешне лук. Вели: „Така добиваме суптилна арома од лук, без да биде премногу силна“. Потоа се наросува рендан пармезан кој ќе се залепи за подлогата. Овој чекор додава богатство во секој залак.

 

Малку лук, путер, па пармезан: Подгответе ја тавата за уште подобар вкус

Тајната на совршениот сос: Полека додавајте млеко и павлака во брашното и путерот

Приготвување на бешамел е најделикатниот дел: „Полека додавајте го млекото и павлаката во брашното и путерот и непрестајно мешајте“, советува Кертис. Сосот треба да се згусне постепено. На тој начин се избегнуваат грутките и се создава совршена кремаста текстура. Со оваа техника, секој залак ќе биде богат со вкус.

Ал денте тестенини и препечен, крцкав слој

Никогаш не ги преварувајте тестенините – треба да бидат меки, но сè уште цврсти, затоа што ќе се допекуваат во рерната. Кертис препорачува печење на најгорната решетка во рерна загреана на 230°C. За крцкава златна кора, измешајте пaнко презла, малку стопен путер и пармезан и посипете врз макароните. Печете 10-15 минути додека горниот дел не стане златен и крцкав, а страните – неодоливи.

Состојки:
80г. солен путер (поделен), 1 чешне лук (пресечено), 80г. свежо рендан пармезан, 50г. панко презла, 30г. стопен солен путер, 250г. чедар (рендан), 200г. колби (рендан), 50г. сино сирење (ситно), 875мл полномасно млеко, 250мл густa павлака, 35г. брашно, 500г. паста школки или цевчести тестенини.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *