Прабаба на 89 внуци на својот 100-ти роденден ја открива тајната за долгиот живот

100-годишна баба која има 89 внуци изјави дека „среќниот ум“ е тајната на долгиот живот.

Џо Алан, која има 12 деца, 37 внуци, 50 правнуци и двајца праправнуци, беше опкружена со семејството и почестена за нејзината воена служба додека го прославуваше својот роденден.

Џо, од Мидлсброу, Тисајд, е една од најстарите жители на Обединетото Кралство и била една од илјадниците работнички кои работеле во фабрика за муниција за време на Втората светска војна.

Нејзината работа, со седиште во Ајклиф во округот Дурам, била важна бидејќи таа проверувала дали има куршуми со дефекти.
За време на „мал“ семеен собир за нејзиниот 100-ти роденден, се појави и градоначалникот на Мидлсброу, Енди Престон.

На Џо и беше врачен сертификат и брош за нејзиниот придонес во победата во Европа.

Кога беше прашана за тајната на долгиот живот, Џо рече: „Навистина не постои тајна, но мислам дека е важно да имаш среќен дух и да се трудиш да не се грижиш“.

Таа доби роденденска честитка од нејзиното височество, како и честитки и видео пораки од членовите на семејството од далечни места како Канада, САД и Австралија.

Џо била во брак со сопругот Дејв 61 година пред тој да почине во 2005 година на 82-годишна возраст.

Тие имале осум ќерки – Полин, Џоан, Џудит, Барбара, Мери, Кетрин, Сузан и Стеф и четири сина, Даг, Бернард, Џерард и Дејв.

Нејзиното најстаро дете сега има 77 години, додека нејзиното најмладо праправнуче има само пет месеци.

Наместо роденденски подароци, Џо ги замоли пријателите и семејството да донираат за добротворната организација „Our Hospitals“ во Одделението за мозочен удар во Универзитетската болница Џејмс Кук, каде што лежел Дејв пред да почине.