Празничните ролнички со колбаси: Лесен рецепт што ќе ја збогати вашата трпеза со неодолив, сладок и оревест вкус
Кога станува збор за најдобрите закуски, ролничките со колбаси се на самиот врв. Брзи се за подготовка и вкусни без разлика дали се топли или на собна температура. Ако оваа година сакате да им додадете малку празнична магија и притоа да не потрошите многу пари, тогаш ова е рецепт за вас.

Содржина:
Тајната на празничниот вкус: Костени, сушени брусници, сос од брусница и жалфија ја прават разликата
Рецептот од Maldon Salt носи празнична искра благодарение на готвените костени, сушените брусници, сосот од брусница и свежите листови жалфија. Од нив се создава онаа посебна празнична атмосфера, совршена за собири и семејни прослави за време на празниците.
“Се мачите со идеи што да подготвите за време на празниците? Зошто да не ги обедините сите најдобри вкусови од празничната сезона и да ги замотате во златна лисната кора со нашите ролнички со колбаси што ќе го освојат вниманието! Користиме квалитетни свински колбаси како главна компонента, а брусниците и костените додаваат слатка и оревеста нота!” – објавија од Maldon Salt.

Клучот за совршени ролнички: Морската сол го подобрува вкусот и текстурата на месото
Важен елемент што никако не треба да се прескокне е прстофат морска сол. Додавањето малку морска сол во суровото месо од колбаси прави чуда за текстурата и ја нагласува аромата додека воедно ја намалува влагата. Оваа тајна ја открива Express врз основа на објавено од Maldon Salt.

Состојки:
• 400 g квалитетни свински колбаси – месото извадете го од цревцата
• 40 g сушени брусници, ситно исецкани
• 70 g варени костени, ситно исецкани
• 1 лажица свежа жалфија, ситно исецкана
• 1 лажица сос од брусница
• Прстофат морска сол
• Сомелен црн пипер
• 2 листа лиснато тесто
• 1 големо јајце, разматено
• Ким за посипување одозгора
• Дополнителен сос од брусница, за сервирање
Оваа необична комбинација создава слатка, оревеста и солена хармонија што ќе ги освои сите гости.
Метод на подготовка: Пет лесни чекори до златните празнични ролнички
1. Подгответе го филот така што ќе го измешате месото од колбасите со брусниците, костените, жалфијата, сосот од брусница, малку морска сол и свежо сомелен црн пипер.
2. Расукајте го лиснатото тесто и по должина на едната страна ставете половина од филот. Преклопете го остатокот од тестото врз филот и запечатете го рабовите со разматено јајце. Повторете ја постапката и со вториот лист тесто. За подобро затворање, притиснете ги рабовите со вилушка. Потоа, ставете ги двете долги ролни во фрижидер околу 30 минути за да се стегнат.
3. Загрејте ја рерната на 180°C.
4. Извадете ги стегнатите ролни од фрижидерот и секоја пресечете ја на 6 еднакви парчиња – вкупно 12 ролнички. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење, премачкајте ги обилно со разматено јајце и посипете со ким. Печете околу 15 минути или додека не добијат убава златна боја и крцкава кора.
5. Извадете ги од рерна и оставете ги кратко да се изладат.
Послужете ги со дополнителен сос од брусница за топење и малку морска сол одозгора.

Коментирај анонимно