Премногу опасни: Хонолулу ги уништува Скалилата кон рајот

Службениците во Хонолулу планираат да уништат популарна пешачка патека и објект достоен за Инстаграм, кој привлекува илјадници посетители секоја година, тврдејќи дека е премногу опасен и приливот на посетители ја оштетува локалната заедница.

Градскиот совет на Хонолулу минатата среда едногласно гласаше за отстранување на скалите Хаику, или Скалила кон рајот, и издвои 1 милион долари за работата. Следниот чекор за градоначалникот Рик Блангарди е да го одобри градскиот буџет и да ги заврши работите за уривање.

Во резолуцијата на дневниот ред, советот наведува дека „ја повикува градската администрација да ги отстрани скалите Хаику и помошните структури за да го запрат илегалниот влез, да ги намалат локалните немири, да ја подобрат јавната безбедност, да ја елиминираат потенцијалната одговорност на градот и да ја заштитат животната средина“.

Американската морнарица изгради скалила во 1940 година за да обезбеди пристап до тајната воена радио база користена за време на Втората светска војна.

Но, крајбрежната стража го затвори скалилото во 1987 година поради наплив на вандализам и загриженост за одговорноста што настана откако објектот беше прикажан во епизодата „Магнум П.И.“ и зголемена посетеност на 200 посетители дневно, според државната служба во Хонолулу.

Сепак, скалите се уште привлекуваат околу 4.000 посетители секоја година, иако е нелегално да се влезе и прекршителите може да се соочат со казна од 1.000 долари.