Пронајдени се чудни предмети во близина на супермасивната црна дупка што јаде сè

Неколку „чудни предмети“ се пронајдени во близина на супермасивната црна дупка која очигледно јаде сè. Според научниците, необичните предмети „изгледаат како гасови и се однесуваат како sвезди“, кои изгледаат компактно поголемиот дел од времето.

Беше објавено дека црната дупка во центарот на нашата галаксија, Стрелец А *, јаде многу и прави неочекувани промени. Оддалечена е 26.000 светлосни години од Земјата, но тоа е најблиската црна дупка што можеме да ја видиме, дури иако е во голема мерка покриена од прашина.

Непознат објект за прв пат бил забележан уште во 2005 година, но неодамна биле откриени уште четири. Зошто е ова важно прашувате? Ние не знаеме, но коавторот на студијата Андреа Гез, Лорен Б. Лејхтман и професорот по астрофизика и директорот на УКЛА Галактички Центар сигурно знаат.

„Неодамна, откриено е дека два необични предмети се приближуваат кон Стрелец: * таканаречените извори на Г, Г1 и Г2. […] G1 и G2 привлекоа внимание затоа што се чини дека тие привремено комуницираат со супермасивната галактичка црна дупка, веројатно ја подобруваат нејзината активност за собирање. Сè уште не е постигнат широк консензус во однос на нивната природа: G предметите ги покажуваат карактеристиките на облаците од гас и прашина, но ги прикажуваат и динамичките својства на ѕвездените масивни објекти.“, вели Андреа.

Четирите нови „Г“ објекти откриени од тимот на Гез, многу „имагинативно“ се именувани како Г3, Г4, Г5 и Г6. Во август минатата година, астрономите откриле светли блесоци кои потекнувале од Стрелец А *, нешто што се сметало за „невидено“. Се смета дека причината за светлите блесоци е поради зголемувањето на материјалот за собирање на црната дупка – со други зборови, јаде повеќе.