Прошетка низ минатото и сегашноста: Дали знаете како изгледа првата јавна зоолошка градина во светот, стара над 200 години?

И децата и возрасните сакаат да посетуваат зоолошки градини, животните отсекогаш нѐ фасцинирале и сакаме да ги набљудуваме. Дури и во далечното минато богатите правеле „домашни“ колекции на животни за да се пофалат пред пријателите. Најстарата зоолошка градина во светот се смета „Tiergarten Schönbrunn“ односно „Виенската зоолошка градина“, но нејзината приказна започнала во рацете на Големиот Римски император Францис Први, за да служи како империјална менажерија (место каде се чуваат заробени животни).

Но, кога станува збор за зоолошка градина од јавен карактер малкумина знаат дека првата во светот е „Ménagerie du Jardin des plantes“ односно позната како „Паркот на растенијата“ во Париз. Зоолошката градина се наоѓа директно до Сена во центарот на Париз. Зафаќа околу една третина од Жардин де Плантес.

На почетокот изразот Жардин де Плантес се однесуваше само на ботаничка градина од 58 хектари (230.000 м2), создадена и изградена од кралските лекари Жан Херуар и Гај де Ла Брос. Затоа стана позната како градина со кралски билки. Создаден во 1626 година и отворен за јавноста во 1635 година, тоа е најстариот дел од националниот истражувачки и едукативен институт за наука.

Спасувањето на животните

Во текот на Француската револуција, менажерија била основана во 1793 година. Според одлуката на Националното собрание во 1793 година, егзотични животни во приватни раце требало да бидат донирани на Менаџерката во Версај или убиени, препарирани и донирани на природните научници во Жардин де Плантес. Сепак, научниците ги оставија животните (чиј точен број е непознат) да живеат.

Во догледно време, Кралската менажерија во Версај (ménagerie royale) беше распуштена и овие животни беа префрлени во Жардин де Плантес. Жак-Анри Бернардин де Сен Пјер (1737–1814) се смета за основач на менажеријата. Тој беше посветен на принципите на чување на егзотични животни во нивната природна средина, имајќи ги предвид нивните потреби, ставајќи ги под научен надзор и дозволувајќи пристап на јавноста во интерес на јавното образование.

Влезот во градината бил слободен и бесплатен за сите посетители и туристи од самиот почеток. Додека менажеријата на почетокот се сметала само за привремена, таа пораснала во првите три децении на 19 век и беше најголемата колекција на егзотични животни во Европа.

Денес нема многу големи животни како слонови, но има многу ретки помали и средни цицачи и разни птици и влекачи и вреди да ја посетите доколку патот ве носи кон Париз.