Првата трансплантација на лице и раце во светот му даде на еден човек втора шанса за живот

Џо Димео стана првата личност во светот што добила трансплантација на лице и раце. „Никогаш не се предавајте“, вели тој. Во 2018 година, Димео доживеа ужасна сообраќајна несреќа откако заспа зад воланот на патот 22 во Њу Џерси.

Откако возилото се превртело и се запалило, тој за среќа бил извлечен, но се здобил со изгореници од трет степен над речиси 80% на неговото тело. Две години подоцна, на 22-годишна возраст, тој немаше очи, многу од неговите прсти и страдаше од сериозни лузни поради новото лице и раце.

Неверојатната операција траела 23 часа и се извршила на 20 август 2020, овозможена од 80 лица преку шест тима во две операциони сали во медицинскиот центар Њујорк Лагун. По 45 дена поминати на интензивна нега, два месеци рехабилитација во болнички услови и понатамошна анализа, успехот на постапката е потврден дури сега.

Ова е така затоа што лекарите сакале да се осигуратаат дека телото на Џо ќе ги прифати трансплантациите. Д-р Едуардо Родригез го опиша Димео како „највисоко мотивираниот пациент што некогаш го сретнал“.

По два неуспешни обиди за истата операција, Родригез објасни: „Требаше да избегнеме инфекција, требаше оваа операција да се случи што е можно побрзо, мораше да бидеме многу селективни со донаторот и требаше да ја спроведеме секоја врвна уметничка технологија што ќе обезбеди целосен успех во работењето и токму тоа го сторивме.“

Откако лицето и рацете биле отстранети од донаторот, ткивото на лицето и рацете на Димео потоа биле отстранети со прецизни исекотини, од кои последната претставувала најголем ризик. Како што вели Родригез, тимовите мораа да заменат 21 тетива, три големи нерви, пет големи садови и две големи коски.

„Сакам да ја споделам својата приказна за да им дадам на луѓето надеж во светот. Би сакал да ја препознаам несебичноста на мојот донатор и дека ништо од ова не би било можно без неговата жртва. Ти благодарам.“, вели Џо.