Првиот светски луксузен пловечки хотел изграден во осумдесеттите години за гледање на големиот корален гребен заврши во Северна Кореја

Има нешто во врска со водата што ги тера сите да размислуваат: „Ах, да, би сакала да одморам покрај вода“. И многу хотели „случајно“ се наоѓаат околу водата. И всушност, некои се директно на неа.

Оригинално наречен „Пловечки хотел Џон Бруер“, бил изграден во Сингапур и било планирано да се наоѓа во близина на брегот на Австралија во Големиот корален гребен како првиот хотел на вода во светот.

Сепак, низа несреќи и финансиски проблеми го доведоа до Виетнам, а потоа и во Северна Кореја, каде беше решено да се стави крај на историскиот пловечки хотел. Еве ја приказната.

Даг Тарча, нуркач со потекло од Италија, кој мигрирал во Австралија во 1935 година, бил страствен да ги зачува чудата на гребенот и да ја сподели нивната убавина со светот. Откако доби дозвола за берба на корали и неколку деловни потфати врзани со Големиот корален гребен, тој стана клучна фигура во развојот на споменатиот хотел.

Резултатот бил спектакуларен. „Пловечки хотел Џон Бруер“ ги отвори своите врати во 1988 година како пловечка 5-катна висока зграда во која биле сместени скоро 200 соби, голем број ноќни клубови, барови и ресторани, како и хелиодром, тениско игралиште и подводна опсерваторија со 50 места.

Хотелот изнесувал 89,2 метри во ширина и 27,6 метри во висина од нивото на морето. Капацитетот на горивото бил на 200 тони со производство на капацитет од 2.300kW. Официјално, пловечкиот хотел имал персонал од 98 лица и можел да смести до 356 гости на 140 двокреветни соби и 34 луксузни апартмани.

Иронично иако хотелот служел за набљудување на Големиот корален гребен поради неговото поставување тука морале да бидат отстранети големи парчиња од гребенот, што ги разлутило конзерваторите. Хотелот не носел пари, а биле потребни многу средства за негово одржување па почнале да го продаваат од една во друга држава.

Пловечкиот хотел наскоро беше продаден и преместен во градот Хо Ши Мин, Виетнам, каде функционирал како омилен ноќен простор меѓу многумина, уште десетина години пред да се донесе во Северна Кореја – на Туристичкиот регион на планината Кумганг — и преименуван во хотел Хаегеумганг. Хотелот се наоѓал на границата помеѓу Север и Јужна Кореја и служел како туристичка атракција за туристите во Јужна Кореја.

Во 2008 година – десет години по неговото отворање во Северна Кореја – се случи инцидент кога јужнокорејски турист беше застрелан во хотелот од страна на еден војник од Северна Кореја, наводно, доведувајќи до негово затворање до 2018 година, кога водачите на Северна и Јужна Кореја решиле повторно да го отворат.

Но, по долги години да шутирање, ниту Северна Кореја не го сакаше хотелот во овој момент. Откако патувал околу 14.000 километри од Големиот корален гребен преку Виетнам и завршил во Северна Кореја во 1998 година, поминаа уште 21 година кога самиот Ким Џонг-ун го посети местото и го критикуваше нејзиниот излитен изглед, велејќи дека тој нема национален карактер во неговата архитектура. Тој изјавил дека планира драстично да го реновира.