Првиот вселенски хотел во светот ќе започне да се гради во 2025 година

Работата на првиот „вселенски хотел“ во светот во ниската орбита на Земјата треба да започне во 2025 година. Тој ќе биде опремен со ресторани, кино, спа центар и соби за 400 луѓе.

Развиена од корпорацијата „Орбитал собрание“ (ОАЦ), станицата „Војаџер“ би можела да биде оперативна уште во 2027 година, со инфраструктура изградена во орбитата околу Земјата.

Вселенската станица ќе биде голем круг и ќе ротира за да генерира вештачка гравитација која ќе биде поставена на слично ниво со гравитацијата на површината на Месечината.

Хотелот на Војаџер станицата ќе вклучува многу од карактеристиките што може да ги очекувате од брод за крстарење, вклучително и тематски ресторани, спа центар и кино.

Не се откриени детали за трошоците за изградба на вселенската станица, ниту за трошоците за минување на ноќ во хотелот, иако од ОАЦ велат дека трошоците за изградба стануваат поевтини благодарение на лансирните возила што може да се користат повеќепати, како што е SpaceX Falcon 9.

Вселенската станица „Војаџер“ ќе биде составена од низа прстени, со голем број „модули“ прикачени на најоддалечениот прстен.

Некои од овие 24 модули ќе бидат водени од Фондацијата Гејтвеј и ќе бидат за работи како што се простории на екипажот, воздух, вода и енергија.

Тие исто така ќе вклучуваат теретана, кујна, ресторан, бар и други неопходни објекти за луѓето што треба да бидат на станицата подолго.

Останатите модули ќе бидат изнајмени или продадени на приватни компании и влади.

На пример, луѓето би можеле да купат еден од модулите 20×12 метри за приватна вила или повеќе модули за да создадат хотел со спа центар, кино и повеќе.

Владините агенции би можеле да ја користат станицата за сместување на сопствен научен модул или како центар за обука на астронаутите кои се подготвуваат да одат на Марс.

Идејата за изградба на орбитална вселенска станица околу централно, кружно тркало се враќа во најраните денови на патувањето во вселената, во идејата на Вернерх фон Браун. Тој беше еден од архитектите на програмата Аполо на НАСА и во 1950-тите кога предложи живеалиште во облик на тркало што се врти за да создаде вештачка гравитација.

Концептот за станицата Војаџер, која е слична идеја, но од многу поголеми размери, првпат се појави во 2012 година со лансирање на Фондацијата Гејтвеј.

ОАЦ, фирмата основана од фондацијата за реализација на визијата за станица во ниската орбита, е основана во 2018 година со цел да биде оперативна до 2027 година.

Ако целосно се реализира, тоа ќе биде најголемиот човечки создаден објект некогаш пуштен во вселената.

Иако не се откриени трошоците за изградба на вселенската станица, со лансирањето на SpaceX Falcon 9 и во иднина SpaceX Starship, прави да е поизводливо да се ставаат големи објекти во орбитата.

Просечната цена на лансирање на материјал до вселената е околу 8.000 долари за кг веќе подолго време, но поради  Falcon 9,  што може да се користи повеќекратно, таа се сведе на 2.000 долари / кг и SpaceX предвидува дека Starship ќе ја симне до неколку стотици долари.

Секој од овие 24 интегрирани модули за живеење ќе биде долг 20 метри широк 12 метри и ќе носи различна функција, од хотелски соби до киносали.

Фирмата, исто така, очекува нивниот прстен да вклучува салони за обсервација, места за концерти, барови, библиотеки, спортски сали и спа центар, сè што би виделе на брод за крстарење, но овој ќе крстари низ целиот свет на секои 90 минути.

Најпрво тимот планира да го тестира концептот со прототип станица во многу помал обем и микрогравитационен објект за слободно летање, сличен на Меѓународната вселенска станица.

„Ова ќе биде следната индустриска револуција“, објасни Џон Блинкоу, основач на Фондацијата Гејтвеј, додавајќи дека ќе создаде нова вселенска индустрија.

Ротацијата е „од витално значење“, вели Блинкоу, бидејќи не е одржливо да има луѓе во вселенска станица без гравитација за подолг временски период, а луѓето можеби ќе сакаат да бидат во вселената со месеци, особено кога работат во хотел.

„На луѓето им е потребна гравитација, за нивните тела да не се распаѓаат“, рече Блинкоу, додавајќи дека станицата може да помогне да разбереме колку е потребна гравитација на нашите тела, бидејќи ќе може да ја зголеми или намали стапката на ротација за да има поголема или помала гравитација.