Психоделичен феномен: Пустина среде зеленило чиј песок e во седум различни бои

Маурициус има една необична карактеристика, а тоа е дека една од неговите најпознати туристички атракции е прилично слична на неговото знаме. Имено, знамето на Маурициус е лесно запаметено бидејќи се состои од само четири бои уредно поставени хоризонтално една над друга: црвена, сина, жолта и зелена.

И, она што ќе го видите на Маурициус има врска со ова.

Во едно мало село на западот на земјата, наречено Чамарел, лежи чудо од песок. Геолошкиот феномен ги надмина природните убавини на оваа земја со својата необичност: еве една мала пустина чиј песок доаѓа во неверојатни бои.

Црвена, кафеава, виолетова, розова, зелена, сина, жолта … И сите се групирани по боја, само нежно мешајќи се едни со други.

Туристите ги опишуваат овие песочни дини како психоделични, и ние мора да се согласиме. Убави бои кои нежно се мешаат едни со други се резултат на вулканска активност.

Се верува дека е резултат на ладење на вулканска прашина и карпи на различни температури и мешање со минерали, но една мистерија останува нерешена. Имено, се чини дека песокот се групира според бојата.

Феноменот беше откриен неодамна, во 60-тите години на минатиот век, кога доби неофицијално име: Песок од седум бои. Оттогаш па се до денес, тој остана една од најпопуларните дестинации на Маурициус, а со оглед на нејзините плажи и прекрасната природа како силна конкуренција, ова кажува многу.

За среќа на песокот, и за жал на туристите, не можете да одите по него. Тој е опкружен со заштитна ограда што го обезбедува неговиот мир. Можете да му се восхитувате одблизу и да фотографирате  и тоа ќе биде доволно. На крај, каде на друго место можете да најдете вакво нешто?

Тоа не е сè – во областа на разнобоен песочник има прекрасен егзотичен парк. Во морето на зеленилото има провалија по која паѓаат импресивни водопади. Постојат патеки долги 60 километри долж целиот парк, а кога ќе ја завршите прошетката, ви предлагаме да одморите во локалната дестилерија за рум.