Психолог објаснува зошто игнорирањето на колегите на работа може да ве направи попродуктивни

98% од работниците велат дека ги прекинуваат во работата барем неколку пати на ден.

И според психологот за здравствена заштита Улрика Леонс, сите оние брзи прекини, особено оние лице-в-лице, можат да бидат навистина деструктивни за вашиот работен процес.

Зошто секогаш се чувствувате уморно после работа?

За канцелариска работа обично се бара високо ниво на концентрација на одредени задачи. Но, ова може да биде навистина тешко затоа што секогаш сте опкружени со колегите, кои повремено доаѓаат и ви поставуваат брзо прашање.

„Што е со тој проект?“ Или „Како е девојката на вашиот син?“ Прашањата може да бидат различни и не сите ќе бидат поврзани со работата, но резултатот е во основа ист – ја губите концентрацијата и се чувствувате како да не сте направиле ништо во текот на денот.

Вистинската цена на тие брзи прекини

Според Леонс, ако некој ви го одвлекува вниманието за време на вашиот процес на работа, може да бидат потребни околу 5-25 минути за повторно да го насочите вниманието на вашата задача. Покрај тоа, потребно е многу енергија да се префрлате помеѓу различни задачи цело време. Затоа се чувствувате исцрпени до крајот на денот.

Дури направено е и истражување со кое е утврдено дека прекините можат да трошат и до 238 минути на ден. Потоа, треба да запомните во кој момент ја напуштивте вашата задача и да ја започнете повторно – што трае уште 84 минути. И стресот и заморот чинат уште 50 минути. Севкупно, тоа е 372 минути, или 6,2 часа на ден – скоро целиот работен ден!

Како да се справите со прекините

За да избегнат разговор со своите колеги, канцелариските работници користат различни методи:

  • Некои од нив избираат да одат во „затвор со слушалки“ за да им покажат на сите околу себе дека во моментот се насочени кон својата работа.
  • Други се обидуваат физички да се разделат со затворање на вратата во нивната канцеларија.
  • Уште еден начин да се справите со овој проблем е да започнете да работите рано или да останете доцна во канцеларијата за да добиете значајна работа без да ви се одвлекува вниманието.

Улрика Леонс исто така препорачува:

  • Заедно со вашиот шеф, визуелно би можеле да ги блокирате работните места од обичните простори во вашата канцеларија, така што нема да мора да ги гледате другите кога одат да пијат кафе или во тоалетот.
  • Вие исто така би можеле да се согласите со сите ваши соработници на одредено време „без прекин“ кога секој може да работи на пофокусиран начин.

Патем, од овој проблем страдаат и луѓето кои работат од дома – 43% од нив, исто така, редовно се справуваат со прекини лице-в-лице. Единствената разлика е во видот на луѓето што ги прекинуваат и поставуваат „итни“ прашања, тоа се претежно членови на семејството или други луѓе во куќата.