Психологијата открива 6 причини зошто мажите преферираат постари жени

Се чини дека во последно време се почесто мажите напаѓаат постари жени, борејќи се против стигмата што општеството ја става на ваквите односи. И додека сме свесни дека здравата врска не се дефинира со возраста или кој било друг фактор, не можевме да не се запрашаме што ги натера мажите да се интересираат за постари жени.

1. Постарите жени имаат повеќе животно искуство.

Постарите жени виделе многу повеќе во животот отколку помладите, тие се справувале со сите видови тешкотии и можат зрело да се справат со новите. Поради тоа, мажите знаат дека ќе можат да растат и да бидат позрели покрај партнерката. Тие исто така веруваат дека тоа што се со некој помудар ќе им помогне да ги пребродат тешките животни предизвици.

2. Мажите сакаат жени кои знаат што сакаат.

Помладите мажи се насочуваат кон постарите жени затоа што обично знаат што сакаат. Со оглед на тоа што овие жени имаат добро животно искуство, тие си ги поставиле своите цели и точно знаат по кои патишта да тргнат за да ги постигнат. Тие се фокусирани на своите цели бидејќи веќе ги имаат поставено своите планови.

3. Мажите чувствуваат чувство на оствареност кога на постара жена им се допаѓаат.

Мажите открија дека вниманието на постара жена го зголемува нивното ниво на самодоверба. Значи, кога еден млад човек привлекува постара жена, тоа му го зголемува егото, бидејќи можел да привлече независна, образована и успешна жена. Тие се чувствуваат поласкани и веруваат дека се способни да ги пленат жените од сите возрасти.

4. Постарите жени изгледаат посамоуверено.

Нема ништо попривлечно од самодовербата, а постарите жени силно зрачат со тоа. Мажите ги привлекуваат жени кои веруваат во себе и во своите способности. Ова ги условува мажите да дојдат до одредени заклучоци за личноста и начинот на живот на жената.

5. Мажите сакаат врска со меѓусебно почитување.

Секако, и двајцата партнери бараат меѓусебно почитување, да се чувствуваат почитувано и ценето од партнерот. Мажите најчесто ги почитуваат постарите жени бидејќи гледаат дека имаат повеќе животно искуство, поголема зрелост и независност.

6. Ја ценат емоционалната стабилност кај постарите жени.

Постарите жени се позрели од помладите во други аспекти како емоциите. Додека на некои млади жени им е тешко да ги изразат своите емоции со своите партнери, постарите жени можат слободно да ги споделат своите чувства. Тие пораснале емотивно и сега знаат како да ги контролираат своите емоции за да имаат здрава врска.