Рај за стаорци: Индискиот храм во кој луѓето им се поклонуваат на стаорците, но тоа не се обични стаорци!

Недалеку од индискиот град Биканер (држава Раџастан), во малото село Дешнок се наоѓа неверојатно место – Храмот Карни Мата, кој е населен со 20.000 стаорци.

Односот кон стаорците во Индија е посебен. Сопствениците на ресторани, продавници, продавници и хотели не брзаат да се ослободат од нив, а кога ќе видат глодар како минува покрај маса со гости, тие само ги креваат рамењата и се насмевнуваат.

Невозможно е да се ослободите од стаорците. Несанитарните услови во кои живеат поголемиот број Индијци играат огромна улога во ова, но тука е и уште еден фактор. За да се намали смртноста од каснување од змии во земјата, властите уништиле огромен број отровни змии. Но, како што знаеме, ако се мешаме во работите на природата, целиот систем ќе се поремети. Па така, стаорците без змии се намножиле толку многу што луѓето се помириле и почнале да живеат заедно со нив. Во некои куќи, сопствениците дури и оставаат храна за малите жители на нивните куќи, парчиња колачиња или сад со млеко.

Сепак, постои уште една причина за толку огромен број глодари во храмот Дешнок. Зад неа е цела легенда што ги воздигнува глодарите до рангот на духовни суштества.

Храмот на стаорците е изграден пред повеќе од 600 години во чест на божицата Дурга. Дурга е една од најпочитуваните божици во хиндуизмот, има огромен број следбеници. Воената божица е повикана да го врати редот во светот со борба против сиромаштијата и страдањето.

За разлика од многу митски божества во хиндуизмот, божицата Дурга, како резултат на една од земните реинкарнации, била олицетворена во телото на едно девојче по име Карни Мата. Девојчето е родено во 1387 година во сончевата држава Раџастан, во селото Сува. Кога се родила, таа веднаш изговорила зборови за правда. Карни Мата живеела многу долго, правејќи добро скоро еден век и половина. Таа ги бранела сиромашните и навредените, рамо до рамо со нејзините следбеници, заобиколувајќи ја цела Индија. Но, се случила катастрофа. Едно од четирите посинети деца на Карни Мата се удавило во светото езеро. Жената се свртела кон богот на смртта, Јама, молејќи го да ѝ го врати детето, но Јама не ги послушал нејзините молитви. Карни Мата се разгневила и ги осудила на смрт сите нејзини потомци, а по смртта да се родат повторно но како стаорци, со што ги спасила од кралството на Јама.

Со текот на времето, бил подигнат храм со цел да ги засолни сите следбеници на Карни Мата, преродени во телата на сиви опашести суштества. Сите овие 20.000 стаорци во храмот се деца на децата на децата на Карни Мата. Затоа луѓето од цела Индија одат во храмот и им се молат на светите стаорци.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.