Работи што треба да ги знаете за емоционалната уцена и како да не паднете во замка

Лице кое уценува емоционално обично е некој што ве познава премногу добро. Тие ги знаат сите ваши тајни и ранливите страни и се експерти за искористување на истите. Причината за ова многу едноставна: тие сакаат да ве натераат да попуштите пред нивните желби. Имајте на ум дека нивниот изговор за постапување на овој начин е затоа што „тие ве сакаат и сакаат да поминуваат време со вас“.

Бараат да направите работи кои не сакате да ги направите.

Првиот чекор кон емотивна уцена е барање што го поставува некој близок до вас. Нивното барање може да биде суптилно на почетокот, но на крајот ќе стане поагресивно откако нема да ги послушате од прв пат. Можеби ќе речат дека го бараат тоа од вас поради љубов. Но, во реалноста, тие само сакаат да ве контролираат вас и вашите постапки.

Можеби ќе кажете „не“ на нивното барање на почетокот.

Кога некој ќе ни каже што да правиме, ние обично реагираме со тоа што ќе кажеме „не“ или започнуваме разговор. Не ви е јасно зошто тие ве прашуваат да направите нешто вакво и се судирате со нив. Ова носи уште поголема напнатост во врската бидејќи тие немаат намера да отстапат.

Сепак, тие ќе продолжат да ве притискаат.

Стравот, вината и чувството на обврска се„оружјето“ што ќе го користат за да ве притискаат. Тие знаат како да вршат притисок и ќе сторат сè за да успеат, без оглед колку ве повредуваат. Можеби ќе се обидат да ви ја префрлат вината за нешто што си го направиле самите себе. Тие исто така нема да се двоумат да кажат дека ќе преземат драстични мерки ако не сторите како што велат.

Можно е заканување.

Ако ништо друго не функционира, тие може да започнат да се закануваат дека ќе ви наштетат вас или дури и на самите себе. Ако се работи за вашиот шеф, тие можат да ви се заканат со отпуштање. Тие создаваат магла од конфузија во вашата глава и ве прават да се чувствувате одговорни за целата ситуација.

Можеби ќе ве обвинат за нешто што не сте го направиле.

Ова е уште еден трик за да се чувствувате како да сте ја изгубиле довербата на партнерот и дека треба да работите двојно повеќе за да ја вратите. Ова произлегува од нивната сопствена несигурност и страв дека ќе ги изневерите затоа што можеби тие биле повредени во минатото.

Тие прават драми во јавност.

Патолошката љубомора е една голема причина зошто вашиот партнер може да започне да биде емотивно насилен. Не сакаат кога разговарате со други луѓе, како на пример кога пристигнувате во ресторан и му се насмевнувате на лицето што ве поздравува. Се чувствувате како губитник кој продолжува да ги прави истите грешки, и покрај тоа што знае колку ви штети вашиот партнер.

Се предавате поради нивниот притисок повторно и повторно.

По сите борби и закани, се откажувате попуштате поради нивниот притисок. Работите се смируваат и се враќате во нормала, каде што вашиот партнер е повторно многу внимателен. Сепак, не им треба многу време да најдат нешто друго што им пречи благодарение на нивната несигурност. Нивното манипулативно однесување ќе започне одново.

Вака може да го запрете овој „проклет круг“.

Прво, треба да бидете смирени и да не дозволувате вашиот гнев да ве совлада. Без оглед на притисокот што го добивате, можете да побарате време за да дадете одговор.

Разговарајте со вашиот партнер и поставете свои граници. Јасно кажете дека тие не можат да ги контролираат вашите одлуки.

Ако вашиот партнер покаже знаци на насилство, побарајте помош од некој на кого му верувате.

Треба да ги идентификувате вашите слаби точки кои му даваат моќ на уценувачот. На пример, вашата мајка ве тера да правите работи со тоа што ќе ви каже колку лошо дете сте. Овој метод многу ве повредува и затоа секогаш попуштате пред нејзиниот притисок.