Работи во кои се` уште веруваме и покрај фактите

Постојат безброј митови за кои веруваме дека се факти, од највисоката планина до историски приказни. Ако знаете каде да побарате, лесно можете да откриете дали она во што сте верувале цел живот е вистина или мит.

Ние со вас ги споделуваме некои од најпознатите митови во кои треба да престанете да верувате.

Корсетите секогаш предизвикуваат сериозно оштетување на нашите тела.

Кога мислиме на корсети, мислиме на мали половини, хируршки отстранети ребра, несвестица и поместени органи. Но корсетите не биле толку лоши колку што мислиме. Тесните корсети биле актуелни само во деветнаесеттиот век, па дури и тогаш, само неколку жени ги практикувале. Жените наместо тесни корсети во кои не можат да дишат користеле оптички илузии со што половината им изледала помала.

Всушност се претпоставува дека пропагандата за „опасноста“ на корсети ја почнале мажите затоа што во поголемиот дел од индустријата за корсети доминирале жени. Исто така е важно да се спомене дека порано било вообичаено мажите да носат корсети за да им го израмнат пивскиот стомак

Викинзите носеле шлемови со рогови.

Идејата дека Викинзите носеле шлемови со животински рогови, всушност доаѓа од деветнаесеттиот век. Сето ова е заради дизајнерот на костуми, Карл Емил Дојпл, кој додал рогови на неговите дизајни за класичната нордиска сага на Вагнер, „Der Ring des Nibelungen“. Гледајќи ги археолошките докази, можеме да видиме дека Викинзите носеле заоблени шлемови без рогови.

Сите во средниот век верувале дека Земјата е рамна.

Многумина веруваат дека на Колумбо му било препорачано да не плови кон Азија затоа што се стравувало дека ќе падне од работ на земјата. Но, ова не е целосно точно. Просечно образовано лице не верувало дека Земјата е рамна во тоа време.

Томас Едисон ја измислил сијалицата.

Иако честопати го поврзуваме со пронаоѓањето на сијалицата, тоа не е технички точно, бидејќи неколку луѓе биле пионери во изумот пред Едисон. Џозеф Сван, Хамфри Дејви и J.еј В. Стар всушност први ја измислиле сијалицата. Едисон едноставно ги подобрил нивните дизајни и ги направи попрактични.

Златната рипка има меморија од 3 секунди.

Оваа вообичаена заблуда е погрешна, бидејќи студиите покажуваат дека златните рипки всушност имаат долгорочни меморија. Откриено е дека златните рипки можат да научат нови однесувања, докажувајќи дека имаат доволно голем мемориски капацитет за да го сторат тоа.

8. Кинескиот ѕид е единствениот вештачки објект видлив од вселената.

Ова е прилично голем мит, но НАСА објави дека објектот не е видлив од вселената, бидејќи самиот ѕид е широк само околу 4 до 5 метри. Второ, има многу други вештачки предмети што се видливи од вселената, како што се светлата од градовите.

Дедо Мраз носи црвена облека.

Од култура во култура, неговата облека ги менува боите и може да биде бела, зелена, сина или црвена. Но, во 1930-тите, Кока-Кола го искористила Дедо Мраз како „маскота“ за рекламирање, облекувајќи го во нивната препознатлива црвена боја. Ова допринело до сликата од Дедо Мраз која сите ја препознаваме денес.

Монт Еверест е највисоката планина на Земјата.

Највисоката планина е всушност Муна Кеа на Хаваи, која е висока 10,3210 метри. Монт Еверест е висока 8.849 метри. Причината за оваа конфузија е затоа што подножјето на Муна Кеа се наоѓа во Тихиот океан, така што технички, Монт Еверест е највисоката планина над морското ниво, но не и највисоката на Земјата.