Рај на Земјата кој беше недостапен за луѓето 2 години, повторно се отвара

Живописен национален парк со бели песочни плажи и сите најпознати диви животни во Австралија се подготвува да се отвори по речиси две години принудно затворање – точно на време за посетителите за време на Божиќната пауза.

Националниот парк Будери, само три часа јужно од Сиднеј, ќе ги отвори своите омилени кампови за жителите на Нов Јужен Велс на 1 ноември, откако законот дозволи патување до и од најнаселената држава во земјата во четврток.

Паркот се затвори на 19 декември 2019 година повеќе од еден месец, бидејќи Нов Јужен Велс се бореше со својата најлоша сезона на пожари, пред да се затвори и периодично да се отвори во текот на 2020 и 2021 година, во согласност со ограничувањата за патување поради „Ковид“ и за заштита на нивните ранливи домородни луѓе.

Додека на некои посетители им беше дозволено да ги посетат бројните пешачки патеки во Будери, не е можно да се преноќи во регионот од декември 2019 година.

И покрај тоа што се наоѓа на брегот на Нов Јужен Велс, тој всушност сочинува три четвртини од областа Bayервис Беј, која беше отстапена од владата на Нов Јужен Велс во 1915 година и пренесена на територијата на главниот град на Австралија, без излез за нејзините жители до морето.