Рајската убавина по која е именуван целиот Балкански полуостров

Неговиот главен планински масив се протега на вртоглави 550 километри од Зајечар сè до Црното Море, од кои 150 километри од Стара Планина ја формираат границата на Србија и Бугарија, а останатите 400 ја делат Бугарија на северна и јужна …

Стара Планина во Србија е место кое воодушевува. Тука нема недостаток на природна убавина, и секој ќе најде нешто за себе во текот на целата година. Покрај скијањето, тука можете да уживате во пешачење и екстремни спортови.

Стара Планина е најдолгиот планински масив во Србија и само овој факт покажува дека секој може да најде парче природа (и активности) за да ужива. Исто така се нарекува Балкан, а целиот Балкански полуостров го доби своето име токму по неа, освен во Србија се простира и во Бугарија.

Највисок врв во Србија е Мидзор со висина од 2169 метри, додека во Бугарија е врв Ботев со 2376 метри надморска височина. Неговиот главен планински венец се протега на вртоглави 550 километри од Зајечар сè до Црното Море, од кои 150 километри од Стара Планина ја формираат границата на Србија и Бугарија, а останатите 400 ја делат Бугарија на север и југ.

Од Белград е оддалечена 330 километри, а од Загреб 735 ​​километри. Ако одлучите да патувате со автомобил од Загреб, ќе ви требаат околу 8 часа за да стигнете на вашата дестинација. Најчесто ќе возите по автопатот Загреб – Белград и Белград – Ниш, па патувањето ќе ви биде пријатно. Сепак, дел од патот ќе возите и по локални патишта, затоа бидете подготвени.

Областа е прогласена за парк на природата во 1997 година благодарение на богатството на флората и фауната, како и геоморфолошките, геолошките, хидролошките и хидрогеолошките карактеристики на оваа област. Така ќе наидете на дури 1.200 различни видови растенија додека шетате или пешачите по планините. Од нив, дури 115 се ендемични.

Ако сакате пешачење, тогаш предлагаме покрај Мидзор, да одите и на врвовите на Бабин Зуб, кој се наоѓа на 1758 метри надморска височина, Заркова кука (1848 метри), Прилепски врвови (1905 метри), Тупанар (1955 метри) ), Првиците Лазареви кои се искачуваат на 1874 метри, Браткова турна на 1943 метри надморска височина или врвот Мрамор кој е на 1760 метри надморска височина.

Но, ова не се сите атракции што ве очекуваат таму. Во зима, можете да уживате во скијање. Покрај скијањето, ќе најдете над 100 километри обележани пешачки и планинарски патеки до познатите врвови кои ја красат оваа планина, а наскоро ќе се одржи и првото издание на Хајлендер Србија, авантура во која учесниците ќе минат 100 километри од Стара Планина за 5 дена опремени со ранец, шатор, храна, облека и се што им е потребно за споменатата авантура.