Раката може да ви каже која количина на храна ви е доволна за да не дојде до прејадување

Смерното броење калории е исцрпувачко и Интернетот е исполнет со разни планови за диети, но не сите се ефикасни. Плус одзема многу време да се соберат информации, а потоа и истите да се имплементираат.

Излегува дека најдобриот помошник, во овој случај, е сопственото тело – или вашите раце, особено. Тие можат да ви помогнат да ја измерите големината на порцијата што ви е потребна. Овој трик ќе биде доволен за да ви помогне да одржувате здрава исхрана и да не стекнете тежина.

За мажите, се препорачува нивниот оброк да не биде поголем од големината на двете дланки.

И за жените, се препорачува нивниот оброк да не биде поголем од големината на една дланка.

Протеини – една дланка

Вашата дланка може да ви каже колку е голема вашата протеинска порција. Додека производите богати со протеини како пилешки гради, риба, јајца, урда се здрави, тие не треба да се консумираат премногу.

Јаглехидрати – тупаница

Вашата рака ќе ви каже колку јаглени хидрати му треба на вашето тело. Бројот на јаглехидрати што се наоѓаат во леб, житни култури, ориз, компир и сл треба да биде ограничен на големината на стегната тупаница. На овој начин, ќе успеете да му дадете енергија на вашето тело и да не стекнете тежина.

За мажите, 2 рацете споени заедно ќе помогнат да се означи вистинската количина тестенини што треба да ги консумираат. За жените, тоа е само една рака.

Сирење – 2 прсти

Сирењето е неспорно вкусно! Сепак, не е баш здраво да се јаде голема количина. Значи, дел што е еднаков на околу 2 прсти ќе ви биде доволен да уживате во него и да не му наштети на вашето здравје или фигура.

Масти – врвот на прстот

Не треба да консумираме многу маснотии дневно. Затоа, врвот на прстот ќе укаже на прифатлива и максимална количина дневна маст.

Овошје и зеленчук – 2 полни раце

Свежи, замрзнати или исечени делови, овошје и зеленчук треба да бидат со големина на вашите раце кога ќе се ставаат во форма на чашка. 2 за мажи и една за жени.

Десерт – затворена тупаница

Порција од вашиот омилен десерт не треба да биде поголем од големината на затворената тупаница.