Распослано пилешко: Печено крцкаво пилешко кое се топи во устата

Печено пилешко е секојдневно уживање – одлично за специјални прилики, но и за полноќни ужинки. Иако можеби сте запознаени со класичниот начин на печење со заврзани нозе овој метод може да резултира со суви гради и влажни бутови, а тоа не е нешто што сакам да го видам кај моето пилешко.

Постојат подобри начини за печење пилешко кои обезбедуваат порамномерно готвење: сплескување/распослано (или “spatchcocking”). Тоа не е многу тешко и вреди за дополнителниот труд што го вклучува.

Зошто треба да го распослате вашето печено пилешко

Можете да ја распослате или „израмните“ секоја птица. Ваквиот метод всушност вклучува обид да ја распоредите пилешката трупка рамно, така што сите нејзини делови ќе бидат на исто ниво процес.

Традиционалното печење го става најсувиот дел од месото (градите на пилешкото) на врвот, најчесто најблиску до изворот на топлина – уште пред да ја зголемите температурата, тоа е рецепт за пресушување. Делот што е најсочен (бутовите) се наоѓаат пониско, или целосно под останатиот дел од телото и е заштитен од директна топлина. Тоа значи дека додека бутовите достигнат 74°C (целта за готвено пилешко), градите веќе одамна ја надминале таа температура.

Распосланото пилешко е нашиот омилен начин на печење затоа што целото тоа нерамномерно готвење се отстранува од равенката. ‘Рбетот на пилешкото се отстранува за време на подготовката, што овозможува трупката да се сплеска. Ова значи дека бутовите, нозете и градите може да се распоредат рамномерно за да можат сите да се готват во исто време. Дополнително, зголемената површина значи дека топлината може да достигне повеќе делови од пилешкото одеднаш, готвејќи го побрзо.

Но, најважната причина поради која сплескувањето е нашиот омилен метод за печење е крцкавата кожа.

Како да го распослате пилешкото

Подгответе го пилешкото

Ставете го пилешкото на голема даска за сечење или плех, со градите надолу. Малиот опашен дел треба да ви биде најблизок. Поставете метална решетка над плехот за печење и ставете ја блиску.

 

Исечете го ‘рбетот

Остри ножици за живина се апсолутно најдобриот алат за оваа работа, иако може и со кујнски ножици но потребно е повеќе сила. Користејќи ги ножиците, исечете по една страна од ‘рбетот, од опашката до вратот. Повторете на другата страна додека ‘рбетот целосно не се ослободи од телото на птицата. Можете да го фрлите или, уште подобро, да го замрзнете за подоцнежно да го користите во супа.

Можете исто така да користите остар нож за да го отстраните ‘рбетот; само вметнете го врвот на ножот на една страна од ‘рбетот (за да го обезбедите) и притиснете надолу. Ќе можете да го почувствувате ножот како минува низ коските. Прекинете го притисокот пред да исечете до градите. Повторете на другата страна од ‘рбетот.

 

Израмнете ја птицата

Свртете го пилешкото така што отворот ќе биде насочен надолу, а градите нагоре. Притиснете цврсто на градната коска. (Веројатно ќе го чуете како крцка.) Потоа, израмнете ги градите, крилјата, бутовите и нозете така што сите ќе бидат насочени нагоре – нозете на пилешкото ќе покажуваат навнатр. Пилешкото треба да остане рамно кога ќе го ослободите, па ако се врати нагоре, треба да притиснете посилно.

 

Зачинете и печете

Измешајте масло или омекнат путер по целото пилешко, поставете зачини под кожата ако сакате, и зачинете го целото со сол. Можете да ставите неколку парчиња лимон и рузмарин под пилешкото исто така. Ставете го пилешкото на плехот со металната решетка.

Печете го пилешкото на 220°C 35 до 45 минути, зависно од големината. Ако не сте сигурни дали е доволно печено, проверете ја температурата; сакате градите да достигнат 70°C, а бутовите треба да мерат околу 74-77°C истовремено.

Откако ќе го оставите пилешкото да се одмори околу 15 минути, можете да го исечете на парчиња.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *