Реакцијата на 9-годишно момче откако дозна дека третманот за рак заврши по 3 години

На Стивен Котер, од Оклахома, му беше дијагностицирана високо-ризична акутна лимфобластична леукемија во август 2016 година, кога имаше само шест години. Стивен беше принуден да го помине својот прв третман со хемотерапија само неколку дена подоцна. Третманите на момчето продолжија во наредните три години – до минатиот викенд.

Акутна лимфобластична леукемија е еден вид карцином кој влијае на белите крвни клетки. Тој напредува брзо и агресивно и бара итен третман. И возрасните и децата можат да бидат засегнати. Акутна лимфобластична леукемија е ретка, при што околу 790 луѓе се дијагностицираат со состојбата секоја година во Велика Британија.

За среќа Стивен повеќе не мора да се грижи за оваа болест и неговото лекување е завршено. Реакцијата покажува колку всушност било тешко оваа неговот патување.