Рецепт за највкусни и најмеки американски палачинки – тајната е во мешањето на состојките!

Палачинките се одличен избор за мрзливиот викенд, па затоа е од витално значење да знаете како да ги направите, тие да бидат фантастични. Иако различни рецепти за палачинки се разликуваат во однос на вкусот, едно е сигурно: тие мора да бидат меки. Без разлика дали се со банани, чоколадо, вегански, засилени со протеини или обични и едноставни како овој рецепт подолу, начинот да ги добиете најмеките американски палачинки е да ги оставите грутките.

 

 

Мазното тесто прави рамни палачинки

Неколку работи се случуваат кога го мешате тестото за палачинки додека не се изедначи. Како прво, тестото ќе ви биде потечно, па штом ќе се стави во тавата, смесата ќе се шири нашироко. Второ, ги развивате протеините на глутен и ги правите посилни. Ова може да ја направи текстурата цврста и гумена, нешто што генерално го избегнувате со која било палачинка.

Конечно, прекумерното мешање на тестото го поттикнува активирањето на квасецот. Со други зборови, прашокот за пециво или сода бикарбоната ќе почнат да создаваат меурчиња откако ќе се навлажнат, и ако сето тоа се случи одеднаш, вашето тесто брзо ќе ја изгуби моќта на набабрување. Овие фактори прават тесто кое брзо се размачкува и е гумено, а секоја следна палачинка што ќе ја готвите ќе биде сè помалку мека.

 

 

 

Како да направите совршени американски палачинки

1. Измешајте ги состојките

Комбинирајте ги влажните состојки и сувите состојки. Најдобар начин да го направите тоа е да ги организирате сувите состојки (брашно, квасец, сол, шеќер, зачини) во еден голем сад, а влажните состојки (јајца, течни, течни ароми и овошје или мешавини) во друга чинија. Прво измешајте ги независно во нивните посебни чинии.

2. Соединете ги двете

Потоа сипете ја влажната смеса кај сувата, одеднаш. Промешајте или изматете за да се навлажнат сувите состојки. Грутките ќе помогнат тестото да остане густо, а квасецот ќе се активира.

Многу луѓе се грижат дека оставањето грутки ќе резултира со дупки со сирово брашно во готовата палачинка, но можете да видите кога ќе ја исечете на половина, нема да останат дупки со брашно.

 

 

Состојки:

1 ½ чаша брашно

3 лажици шеќер

2 лажички прашок за пециво

¼ лажичка сол

¾ чаша млеко, собна температура

2 јајца, собна температура

1 лажица путер, стопен

Дополнителен путер за тавата

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *