Рецепт за Пицијола бифтек од познатиот шеф Џонс, кој ќе ви ги разбуди сите сетила за миг: „Послужете го на тост леб со моцарела!“

Постојат стотици начини да се направи бифтек пицијола, од верзии со полека пржени тврди парчиња телешко месо до брзо запржени медалјони. Едно нешто за кое повеќето луѓе се согласуваат е дека треба да користите навистина свежи, многу слатки, зрели домати кога го правите овој рецепт. Послужете го врз тост леб со сирење моцарела.

 

Состојки

500 грама шницли од телешко филе, исечени на 4 медалјони

сол и бибер по вкус

1 лажица маслиново масло

1 чаша исечени свежи печурки

2 лажички путер

1 чаша исечени благи и лути пиперки

4 чешниња лук, мелени

½ чаша бело вино

¼ лажичка суво оригано

1 чаша конкасе од домати

2 лажици сечкано свежо оригано

1 лажичка балсамико оцет

1 прстофат црвен пипер

 

 

 

Начин на подготовка

Зачинете ги медалјоните со сол и црн пипер од двете страни. Загрејте маслиново масло во голема тава на силен оган. Додадете го месото и варете додека не поруменат, околу 2 минути по страна. Префрлете се во чинија. Ставете им масло.

Ставете ги печурките и путерот во тава и зачинете со сол; варете и мешајте додека печурките не омекнат и не почнат да заруменуваат, 5 до 6 минути. Намалете ја топлината на средно; додадете пиперки и варете и мешајте додека не омекнат, околу 2 минути. Промешајте со лук и варете 1 минута. Истурете вино и ставете суво оригано. Зголемете ја топлината на средно-висока и варете додека виното речиси не испари, околу 3 минути.

Измешајте го конкасот од домати во смесата со печурки и динстајте додека доматот не омекне, 3 до 4 минути. Додадете свежо оригано, балсамико оцет и снегулки црвен пипер; измешајте да се соединат. Прилагодете сол и црн пипер по вкус.

Ставете ги шницлите назад во тавчето со смесата со печурки и варете додека не се загреат и зготват до саканата подготвеност, 4 до 10 минути.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *