Рецептот за „најлесната“ чоколадна торта – се подготвува за само 5 минути

Ако ви се јаде нешто слатко, а немате време или трпение за комплициран десерт, Мери Бери има идеално решение! Нејзиниот најлесен чоколаден колач се подготвува за само 5 минути и се пече уште 25 минути. Со над 100 позитивни рецензии и порции за 8-10 лица, овој колач е идеален за секое друштво.

Рецептот за „најлесната“ чоколадна торта - се подготвува за само 5 минути

Состојки за најдоброто чоколадно уживање (за тава од 20 см):

– 225 грама мек несолен путер (плус за подмачкување)
– 225 грама шеќер
– 4 јајца
– 175 грама брашно за печиво
– 2 лажички прашок за печиво
– 50 грама какао во прав
– Ваш избор: 3-4 лажици џем (малина, јагода или од шумско овошје)
– 300 милилитри слатка павлака (за фил и декорација)
– Свежи јагоди или малини за украсување (по желба)

 

Состојки за најдоброто чоколадно уживање (за тава од 20 см):

Првите чекори: Подготовка на калапите и мешање на смесата

Лесно намастете два округли калапи (20 см) и обложете ги со хартија за печење. Во голем сад, ставете го путерот, шеќерот, јајцата, брашното, прашокот за печиво и какаото. Со миксер матете 2 минути додека смесата не се спои – не е потребно повеќе!

Печење и тестирање: Од смеса до совршен колач

Рамномерно истурете ја смесата во двата калапи и израмнете ја површината. За порамномерно печење, направете мала вдлабнатина во средината. Ставете ги во загреана рерна на 180°C (или 160°C со вентилатор) и печете 25-30 минути. Готов е кога лесно се враќа кога ќе го притиснете со прст.

Финален допир: Крем, џем и овошје за совршенство

Изладете ги корите, па изберете ја најубавата за горе. Другата ставете ја на чинија со страната за печење нагоре. Премачкајте ја со џем и изматена слатка павлака, па поклопете со втората кора. Декорирајте со уште крем и свежо овошје. Некористените кори може да се замрзнат до еден месец.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *