Речиси никаков криминал: Земја на ригорозни закони во која непуштањето вода во тоалет се казнува со 100 евра

Оваа мала земја на Малајскиот полуостров ве поканува да ги посетите знаменитостите, да ја вкусите најдобрата улична храна во светот и да создадете незаборавни искуства кои ќе ги паметите цел живот. Тој е еден од само трите суверени градови-држави кои сè уште постојат во светот, но единствениот град кој исто така е остров. Но, не дозволувајте тоа да ве измами бидејќи оваа земја нуди многу активности и неверојатен спектакл на играта на осветлување и архитектура. Подолу ќе најдете повеќе за Сингапур, а ние ви носиме неколку совети кои ќе ви помогнат да го испланирате вашето патување.

Градот-држава лежи на главниот остров и вклучува дополнителни педесет, поточно 63 помали соседни острови. Градот Сингапур се разликува од соседните азиски метрополи најмногу по чистота и уредност, а градот е познат и како богата дестинација со најдобриот аеродром во светот. Аеродромот во Сингапур е меѓународен центар, што значи дека летовите со остатокот од планетата се одлични и ќе најдете директен лет до речиси секоја метропола во светот.

Туризмот е во подем и комуникацијата не е проблем за туристите бидејќи англискиот е официјален јазик. Не треба да се грижите за безбедноста бидејќи Сингапур е една од најбезбедните земји во светот и исто така има намера да остане таков. Познат е по своите строги закони, кои навистина важат овде, а некои од нив можеби ќе ви изгледаат смешни.

Еден од овие закони забранува продажба на гуми за џвакање. Вие како турист можете да ги внесете ако е пакет или два, но сите поголеми количини ќе ви ги одземат на аеродром. Интересно! Зборувајќи за смешни закони – еве еден практичен. Во Сингапур постои вистински закон против непуштање вода во јавен тоалет по употреба, а ако ве фатат како не пуштате вода, ќе бидете казнети со 150 SGD, што е сто евра. Добро сторено!

Сингапур е главен град на земјата и единствениот град. Тоа е голем деловен и трговски центар. Правилата на Западот навистина не важат овде. Можете да се пазарите дури и во најмодерните трговски центри.

Јавниот превоз е совршено организиран, но сепак можете да го посетите градот пеш и да го искусите светот на глетки, звуци и мириси. Сингапур е навистина спектакуларен.

Една од најголемите атракции е Градините покрај заливот, градини составени од три дела – јужен, источен и централен – населени со повеќе од половина милион растенија. Цветната купола, најголемата стаклена градина во светот, се наоѓа во јужниот дел. Областа Облачна Шума создава услови типични за надморска височина помеѓу 1000 и 2000 метри во тропските предели. Комплексот има и различни булевари со дрвореди и структури на дрвја кои наликуваат на супердрва.

Значајна икона на Сингапур е статуата на Мерлион, која е и маскота на земјата. Има лавовска глава, Сингапур – што значи Лав град, и тело од риба, кое го претставува риболовното минато на градот. Во градот има пет официјални статуи на Мерлион, сите со различни големини, а највисоката достигнува висина од 37 метри. Ако доаѓате во Сингапур за авантуристичка авантура, задолжително истражете го забавниот парк River Safari. Таму ќе сретнете панди, големи риби, мали крокодили и многу други животни, како и авантуристички активности.