Ретки физички карактеристики што ги прават луѓето посебен исклучок од нормата

Секоја личност е уникатна и иако сите делиме одредени карактеристики, ниедно лице на светот не е потполно исто со друго. Ние не сме само различни од другите животни, туку и едни од други. Во рамките на овие карактеристики и особини што ги дефинираат човечките суштества, некои се ретки, а во некои случаи и извонредни.

Анализиравме различни карактеристики на човечкото тело и откривме 6 кои се многу ретки. Проверете ги самите, а потоа кажете ни дали случајно имате некој од нив.

1. Зелени очи

Бојата на очите се одредува според количината на меланин, што е истот пигмент одговорен за бојата на косата и кожата. Кафена е најчестата боја, повеќе од половина од светското население има кафени очи. Високото ниво на меланин помага да се заштитат луѓето од штетните зраци на сонцето. Ова објаснува зошто кафените очи се почести во потоплите клими отколку во постудените, каде заштитните пигменти не се толку неопходни.

Сивите и зелените очи се најмалку застапени Всушност, зелените очи се најретки. Само 3% од светската популација има сиви очи, додека само 2% имаат зелени очи. Овие нијанси се должат на ниската количина меланин присутна во ирисот.

2. Врвот на вдовицата

„Врвот на вдовицата“ е точка во облик на V во центарот на челото формирана од линијата на косата. Го носи ова име бидејќи ова е начинот на кој жените во викторијанското време ги носле капите во знак на жалост.
Истражување за оваа карактеристика покажа дека е мошне ретка. Од вкупниот број на набудувани луѓе, 67% немаат „врв на вдовица“, а 33% го имаат. Се чини дека гените, возраста и полот се променливи што влијаат на оваа особина.

3. Умници

Повеќето луѓе достигнуваат зрелост со вадење на умниците. Тоа е затоа што кога ќе излезат, околу адолесценцијата, тие обично немаат доволно простор за да растат на правилен начин, или затоа што вилицата е премногу мала или едноставно затоа што устата е веќе полна со заби.

Поради недостаток на простор, овие катници можат да растат странично, да излезат само делумно од непцата или да се заглават меѓу непцата и коската на вилицата и да предизвикаат инфекции, што не ни остава друг избор освен да ги извадиме. Една студија направена на луѓе помеѓу 18 и 38 години покажа дека само 31% ги задржале овие заби.

4. Мускулот Palmaris longus

За да откриете дали ја имаме оваа тетива или не, доволно е да ги притиснете палецот и малиот прст еден со друг и да погледнете во зглобот. Ако гледате испакнување, станува збор за мускулот palmaris longus. Се вели дека тој е еволутивен остаток што сме го наследиле од нашите предци на кои им била потребна силата на оваа тетива за да се искачат по дрвјата.

Меѓутоа, денес неговото присуство или отсуство не не` прави посилни, ниту ни дава подобар стисок. И покрај ова, само на 14% од луѓето ја немаат оваа испакнатост, и ова е повеќе случај за жените отколку за мажите. Сепак, овој процент може да варира кај африканските, азиските и домородните американски популации.

5. Мала дупка на увото

Официјално е позната како преаурикуларен синус, има облик на јазол, вдлабнатина или дупче и е ретка карактеристика на телото. Се наоѓа на ушната школка, најчесто над  ушниот канал и обично се јавува само на едната страна. Иако застапеноста варира помеѓу популациите, најчесто се забележува кај азиските и африканските популации и, дури ни тогаш, не надминува 10%.

Како и тетивата во зглобот, некои теории сугерираат дека ова е еволутивен остаток. Студиите тврдат дека нашите уши еволуирале од предци чија способност за слушање се засновала на брахијален отвор што личи на оваа дупка на човечкото уво.

6. Два реда на трепки

Овој дополнителен ред трепки е ретка карактеристика и медицински е идентификуван како дистихијаза. Иако на прв поглед изгледа како сон на секоја жена, тоа е всушност состојба која вклучува абнормален раст на трепките во отворите на меибомските жлезди, лојните жлезди распоредени по должината на работ на очниот капак.

Овој погрешен раст блиску до окото може да предизвика трепките да се тријат со очното јаболко, предизвикувајќи иритација и чести кинење, меѓу другите можни компликации.