Роботи служат сладолед? Зачудувачки докази дека во Јапонија како да живеат некои вонземјани

Иако Јапонија е на истата планета како нас, понекогаш нè изненадува на таков начин што не знаеме дали да веруваме или не: тие носат кучиња во колички за деца, носат ѓубре со нив, а роботите продаваат сладолед.

Ние во сонуваме да ја видиме Земјата на изгрејсонцето со свои очи, но засега ја проучуваме од далечина. Еве избор на факти за Јапонија, од кои јасно се гледа дека запознавањето со неа дефинитивно нема да биде банално.

Во сезоната на дождови Јапонците внимателно ја следат прогнозата за перење и сушење алишта.

 

Во целиот свет, кучињата обично се водат на ланец. И во Јапонија – да, се носат во колички за деца.

 

Во јапонските салони за сладолед посетителите ги опслужуваат роботи. Тие „оживуваат“ кога купувачот ќе го примени QR-кодот добиен по плаќањето на шалтер.

 

Во автобусите во Токио, можете бесплатно да земете чадор ако почне да врне. Вратете го на следното патување.

 

Зоолошката градина Нагоја спроведува симулација на бегство на нилски коњ со цел да се координира во случај на вистинско бегство. Нилскиот коњ е прикажан од вработен во костум.

 

Цел свет е навикнат на контејнери за ѓубре. Но, во јапонските градови речиси никогаш не ги среќавате. Вообичаено е ѓубрето да се носи дома. За ова има дури и џебни корпи за отпадоци.

 

Во 2015 година Годзила официјално доби јапонско државјанство и беше назначен за амбасадор во туризмот.

 

Некои семафори во Јапонија имаат сина наместо зелена, бидејќи Јапонците сметаат дека зелената е само уште една нијанса на сино.

 

Во една од јапонските ресторани за тестенини, заедно со супата се сервира вжештено челично јајце за брзо да се загрее јадењето ако е ладно.

 

Ова е концертна сала на надувување за 500 луѓе, која може да се транспортира од место до место.

Универзитетот во Токио излезе со тули кои се направени од фрлено овошје и зеленчук. За да го направите ова, тие се сушат, се дробат и се притискаат.

Ferrari Press Agency Scraps 1 Ref 12968 26/05/2021 See Ferrari text Picture must credit : Institute of Industrial Science /University of Tokyo A new method to reduce food waste recycles discarded fruit and vegetable scraps into robust construction materials stronger than concrete.Amazingly, the product remains edible.Worldwide industrial and household food waste amounts to tens of thousands of tonnes per year, a large proportion of which comprises edible scraps, like fruit and vegetable peels. This unsustainable practice is both costly and environmentally unfriendly, so researchers have been searching for new ways to recycle these organic materials into useful products.The researchers borrowed a “heat pressing” concept that is typically used to make construction materials from wood powder, except they used vacuum-dried, pulverized food scraps, such as seaweed, cabbage leaves, and orange, onion, pumpkin, and banana peels as the constituent powders. The processing technique involved mixing the food powder with water and seasonings, and then pressing the mixture into a mold at high temperature. Scientists tested the bending strength of the resulting materials and monitored their taste, smell, and appearance.The new, robust materials retained their edible nature, and the addition of salt or sugar improved their taste without reducing their strength. The products also resisted rot, fungi, and insects, and experienced no appreciable changes in appearance or taste after exposure to air for four months.The process was developed by at team from the Institute of Industrial Science at The University of Tokyo in Japan. OPS:A range of foods (top) used to create building material (bottom row). Left to right: Chinese cabbage, orange peel, onion Picture supplied by Ferrari