Рударско претпријатие разнесе абориџински свети пештери стари 46.000 години

Абориџините во Западна Австралија жалат за загубата на својата историја, откако 46.000 години стари пештери беа уништени од рударска компанија.

Претходно оваа недела, како дел од експанзиите на својата операција за рударство железо, Рио Тинто зеде експлозив во клисурата 1 и 2 на Јукан , каде што се наоѓаат антички камени засолништа од огромно значење за Путу Кунти Курама.

Додека компанијата вели дека „каде што тоа е практично, ги модифицирала своите активности за да се избегнат влијанијата врз наследството и да се заштитат местата со културно значење за групата“, недостатокот на законски услов за слидарност со сопствениците довел до експлозијата да се случи без многу вознемиреност за ризикот од уништување на артефактите.

„Нашиот народ е длабоко вознемирен и тажен од уништувањето на овие карпести засолништа и ја жали загубата на врската со нашите предци, како и со нашата земја. Губењето на овие карпести засолништа е катастрофален удар за традиционалните сопственици на ПКК.“, изјавил Бурчел Хајес еден од припадниците на оваа абориџинска заедница.

Рударската компанија имала дозвола да го направи тоа, но Абориџините ја обвинуваат државата и недостатокот на закони кои би го заштитиле оваа наследство.

Д-р Мајкл Слак, археолог кој работел во пештерите, рече дека е „малку вознемирувачко да се слушне како фантастично културно место е изгубено“, едно толку богато со културни откритија што е „едно од оние места што само ги истражувате еднаш или двапати во својата кариера ’.

Според министерот на Абориџините, Бен Вајат, новото законодавство за заштита на наследството „ќе обезбеди опции за жалба доколку едната страна не е во согласност со договорот“.