Русија ја направи најсмртоносната снајперска пушка која чини 34.000 евра

Руско оружје за кое тврдат дека е најсмртоносната снајперска пушта во светот се претставува како „пресврт во технологијата на оружјата“. Оружјето Lobaev SVLK-14S е во состојба да убие од оддалеченост од 3 километри. Оружјето чини 34.000 евра и тежи 10 килограми, а може да испука еден цел круг заради неговата акција со еден удар.

За оружјето се вели дека е точно до 3.000 метри, според „The Mirror“, двојно повеќе од ефикасниот опсег на L115A3, снајперската пушка што ја користи британската армија која е точна до 1.500 метри.

Јури Сининкин, главен инженер на компанијата што го произведува, рече: „Ова оружје беше направено парче по парче, исто како Ферари или Порше, за луѓе кои ценат пиштоли со висока прецизност, како и за професионални снајперисти“.

Пука 408-инчен чејнски тактички круг со 900 метри во секунда од цевката, скоро тројно од брзината на звукот. Јури вели: „Таквиот куршум може да пробие железо со дебелина од 3 см. Замислете што ќе се случи со непријателот. Ниту еден панцир нема да му помогне.“

Еден член на Секторот за разузнавање на оружјето на Кралската воена полиција рече: „Ако оваа пушка навистина може да погоди цел на 3 километри, тоа би можело да биде пресврт во играта.“