Руски пилот го споредува неговиот живот пред и по пандемијата, откако целосно ја сменил професијата

Низ историјата, работата се карактеризираше како централна активност за човечката социјализација и се разбира, за повеќето, таа се смета за суштински дел од животот. Затоа, за многу луѓе, работната култура се смени многу во текот на светската пандемија. Пазарот на работни места сега е преплавен со луѓе кои се вишок и бараат нови работни места за да преживеат.

Роман Савин е 23-годишен пилот на руска авиокомпанија, кој моментално живее во Литванија и за жал не се разликува од повеќето луѓе кои беа принудени да бараат друга работа. Роман сподели две свои фотографии на руската платформа Пикабу и стана познат.

Едната фотографија е направена во 2019 година, другата во 2020 година. Преку нив, Савин сакаше да покаже и спореди како му се смени животот пред и по почетокот на пандемијата.

На првата фотографија е прикажан како многу среќен позира пред огледало во лифт, облечен во униформа на пилот, а на втората е сосема различен, бидејќи почнал да работи како доставувач на храна.

„Јас сум 23-годишно момче и работев како пилот во изминатите 3 години. Како што веројатно знаете, пандемијата ја доведе авиоиндустријата до историски минимум. Минатата година летав 90-100 часа месечно за време на високите летни сезони, а оваа година имам вкупно 140 часа за цела година. Продолжувам да работам како пилот на авиокомпанија, бидејќи мојата компанија сè уште има неколку летови, главно чартери, и просечно имам околу 1 лет месечно, што значи дека имам уште 30 дена слободни.“, објаснува Роман.

Станувањето пилот на само 20 години за некои луѓе изгледа бизарно, но Роман веќе докажа дека може да се остварат соништата на многу мала возраст, ако се вложува многу труд во тоа. „За да станам пилот, имав 2-3 години обука. Всушност, тоа беше сè што беше потребно. Почнав на 17-годишна возраст, завршив обука кога имав 19 години, а првата работа ја добив на 20-годишна возраст “, додава тој.

„Почнав да работам во продавницата за резервни делови за авијација како агент за продажба (работам од дома) и за време на викендите, работам како човек што доставува храна. Искрено и ова мис е допаѓа. По една недела работа пред вашиот компјутер, треба да го обиколите градот, да видите луѓе и да ја слушате вашата омилена музика додека доставувате храна.“, вели Роман, за својата нова работа.

Роман вели дека си ја сака работата како пилот и едвај чека работите да се средат за повторно да почне да работи како порано.