Руски ветеринар ги кажува основните 7 правила за правилна нега на домашните миленичиња

Пред да посвоите или дури и да купите домашно милениче, мора да се има предвид дека потребната грижа за да се обезбеди квалитетен живот на домашните миленици е далеку од обезбедувањето вода, храна и покрив. Александар Стрижаков е искусен ветеринар од Москва, кој одлучи да им даде важни предупредувања и совети на сопствениците на домашни миленици и оние кои сакаат да посвојат.

7. Не носете дома животно старо помалку од 3 месеци

„Многу бескрупулозни продавачи се обидуваат да ги продадат животните веднаш штом се одвикнат од мајката – за 1 месец, бидејќи за нив не е профитабилно да го хранат целиот легло до 3 месеци. Тие не се грижат за социјализација на животните, вакцинации и така натаму.

Со однесување дома малку постаро животно, можете да се заштитите од детски болести како што се вродени срцеви мани: на таа возраст, тие стануваат очигледни, а овие животни се најмалите и најболните во леглото.“

6. Редовно вакцинирајте

„Во нашата болница за инфективни болести, ние често примаме 2-месечни животни кои биле вакцинирани со некаков вид небулозна вакцина – никој не знае како е складирана или дали дури функционира. Кога тоа ќе се случи, животното може да развие компликации како што е сепса и може да умре. Ова е причината зошто треба да обрнете внимание на печатите и налепниците на ветеринарниот пасош: вакцинацијата мора да се изврши во согласност со прописите.“

5. Ставете метални мрежи на прозорците

„Не сакате мачката да ви избега од прозорецот. Не бирајте само основна мрежа за комарци, туку оние каде што мрежата е цврсто прицврстена на рамката и самата рамка, на прозорецот, така што мачката не може да ја гризе мрежата, да ја скрши или да падне од прозорецот со неа.“

4. Прочистување од глисти

„Дури и ако вашата мачка не оди надвор, треба периодично да се лекува од глисти, бидејќи одите надвор и може да донесете нешто на вашите нозе. Кучињата треба редовно да се лекуваат исто така.“

3. Бирајте соодветна храна

„Битката околу која е подобра, природна или комерцијална храна за домашни миленици, е епска. Не треба да ги храните вашите животни со најевтина храна, исто како што не треба да јадете ништо друго освен тестенини. Нормалната комерцијална храна ја прават специјалисти – ветеринарни нутриционисти – за да содржи сè што му треба на животното, од витамини до елементи. Не претпоставувајте дека природната храна е кнедли, коски, сурово месо и храна од главната маса. Нормалната „природна“ диета ја пресметува нутриционист поединечно за секое животно “.

2. Стерилизирајте

„Ако животното нема потенцијал за размножување или ако не сакате да праќате пораки како„ Симпатично маче / кученце бара дом “, тогаш подобро е да го стерилизирате или кастрирате вашето животно. Дозволете ми да ви кажам зошто:
Нема несреќи или миризливи дамки. Со стерилизација, не постои ризик од инфекција на матката во која празнина се полни со гној во телото на животното.“

1. Земање на животно од улица

„Ако земете животно од улица, однесете го прво на ветеринар: тие ќе ја утврдат неговата возраст, тежина, дали има болви итн. Исто така, ќе треба дерматолошки преглед и комплетна крвна слика. Ако сè е во ред, тогаш можете да одите дома по состанокот; ако не е во ред, тогаш ќе добиете рецепти за третман; и ако сериозно не е во ред, тогаш вашето животно ќе оди во ветеринарна болница.“