САД создале лажен универзитет за да можат да ги уапсат намамените студенти

Околу 90 дополнителни студенти се уапсени откако Министерството за внатрешна безбедност воспостави лажен универзитет за да ги намамат апликантите од имигрантите кои живеат во САД. Според неодамнешните апсења, вкупно има околу 250 меѓународни студенти, претежно од Индија, кои се уапсени на лажниот универзитет.

Околу 80% од тие студенти доброволно биле депортирани како резултат на нивното апсење, додека останатите се во процес на прием на наредби за депортација или го оспоруваат нивниот случај.

Одделот за внатрешна безбедност го основаше Универзитетот во Фармингтон уште во 2015 година, наплаќајќи повеќе од 600 студенти околу 12,000 американски долари годишно во школарина. Сепак, учениците никогаш не посетувале физички часови. Наместо тоа, тие се запишале преку визна програма што им овозможува на странците да работат и учат во САД.

Студентите пристигнале легално во САД, користејќи студентски визи, иако имиграцијата и царинското спроведување тврдат дека студентите барале да ја злоупотребат програмата за студентски визи во обид да добијат овластување за работа во САД. Кога се покажало дека училиштето е создадено од федерални агенти, учениците го изгубиле имиграцискиот статус што довело до многу апсења по административни обвиненија.

Од затворањето на училиштето, извршени се апсења на оние што го водат, вклучително и осум лица кои се обвинети за вршење на регрутирање за лажниот универзитет, од кои седум се изјасниле за виновни и добиле кривични пријави. Еден човек, Прем Рампеса, беше уапсен за работа како регрутер во училиштето. Самиот имигрант, Рампеса претходно влегол во земјава легално со студентска виза и се запишал на Северозападниот Политехнички универзитет во Калифорнија. Меѓутоа, кога универзитетот ја изгубил акредитацијата, неговиот имиграциски статус бил под ризик, па се запишал на Фармингтон, каде подоцна започнал да работи како регрутер.

Сепак многу луѓе ја осудуваат оваа постапка на државата и ја сметаат за застрашувачка. Дури и оние студенти кои сфатиле дека немаат предавања на универзитетот и решиле да се префрлат на друг, исто така биле уапсени. Ова не е прв пат САД да формираат лажен универзитет. Во 2015 година, Министерството за правда обвини 21 странски државјанин за заговор со повеќе од 1.000 меѓународни студенти за измама да добијат визи за колеџот Северен Њу Џерси.