Сака постојано да биде млад: Американски милијардер основа стартап компанија чија цел е да го излечи процесот на стареење

Основачот на познатата берза за криптовалути Coinbase и милијардерот Брајан Армстронг бара начин да го излечи процесот на стареење кај луѓето, а за таа цел основал нова стартап компанија и има намера да користи машинско учење за да го реши овој проблем.

Новата компанија основана од Армстронг се вика NewLimit, а ќе се занимава со епигенетско репрограмирање, односно со откривање на терапии кои можат да го вратат процесот на стареење кај луѓето.

NewLimit ќе започне со длабоко преиспитување на двигателите на епигенетското стареење и ќе развие производи за регенерирање на ткивата за лекување на одредени популации на пациенти, се вели во соопштението на компанијата.

Компанијата на Армстронг планира да користи алгоритми за машинско учење за да истражи кои карактеристики на клетките се менуваат со возраста за да развие терапии кои можат да го забават, запрат или променат процесот на стареење.

Сепак, новиот стартап NewLimit сè уште е во фаза на концепт, но Армстронг вели дека во него се веќе инвестирани 105 милиони долари за работите да започнат што е можно побрзо.


What the Currency of the Future Means for You’ at Vanity Fair’s 6th Annual New Establishment Summit at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 23, 2019 in Beverly Hills, California. (Photo by Matt Winkelmeyer/Getty Images for Vanity Fair)

Неверојатно е амбициозно да се обидеме да го излечиме стареењето и веруваме дека би можеле да бидат потребни децении или воопшто за да се постигне таа мисија, но затоа чувствуваме потреба да започнеме со работа денес, се вели во соопштението.

Клучниот процес што NewLimit мора да го сфати се промените што ја менуваат физичката структура на човечката ДНК. Затоа, оваа компанија првично ќе се фокусира на механизмот за епигенетско репрограмирање.

Епигенетските двигатели на процесот на стареење се опишани како промени поврзани со возраста во генската експресија кои ја нарушуваат основната клеточна функција и го зголемуваат ризикот од рак и други болести поврзани со стареењето. Она што NewLimit сака да го направи е да ги репрограмира овие драјвери да го прават токму спротивното.