Сакате книги и мачки? Тогаш оваа книжарница е идеална за вас

Луѓето доаѓаат за книгите и остануваат за симпатичните мачиња во книжарница во Канада која им овозможува на клиентите да ги посвојат нивните жители на четири нозе. Otis & Clementine’s Books and Coffee е книжарница, непосредно пред Халифакс во Нова Шкотска, Канада, која се приближи до иновативен пристап за да ги убеди луѓето да ги спасат мачиња.

Секој кој ќе влезе да побара добра книга, ќе забележи нешто необично, нешто симпатично, необично. Мачиња, мачиња на сите страни!

Мачиња се обезбедени од групата за спасување на South Paw Conservation, Нова Шкотска, со надеж дека клиентите на книжарницата ќе се вљубат во нив и нема да можат да се спротивстават да ги однесат дома. Системот исто така им овозможува на мачките да се дружат и да се навикнат да бидат околу луѓето.

Сопственичката на продавницата, Елен Хелмке, ја постави програмата за посвојување минатата година, откако сфати дека има простор во нејзината книжарница што може да се искористи. Од формирањето на програмата, посвоени се повеќе од 30 мачки.

„Луѓето доаѓаат тука специјално за да ги видат мачките, а некои од нив доаѓаат за да си најдат книга и случајно налетуваат на мачињата. Во секој случај, одговорот е навистина супер – мислам, кој не сака мачиња, нели?“, вели Елен. Дали би сакале и вие да посетите ваква книжарница, или уште подобро, библиотека?