Само за гурмани! Рецепт за пилешко во сос од зачини со грозје што ќе го одведе неделниот ручек на сосема ново ниво
Пилешкото месо е еден од најчестите ручеци во секој дом. Вкусно е, здраво и лесно за подготовка. Но, што ако ви кажеме дека може да го направите на многу ендоставен начин како и досега, но да ги подигнете вкусовите на повисоко ниво.
Денешниот рецепт се вика пилешко со зачини и грозје. Невообичаена комбинација што ќе ја обожувате!

Потребни состојки
- Пилешка супа, не толку масна, ќе ја поделиме на два дела
- 1 лажичка лимонов сок
- 1 шолја кускус
- 4 половини пилешки гради без коски (може и копан или наткопан)
- 1 лажица растително масло
- 2 лажици суво бело вино
- 2 лажички пченкарен скроб
- 1⁄4 лажичка суви лисја од мајчина душица
- 1⁄4 лажичка суви лисја од босилек
- 1 чаша црвено грозје, без семки
- препечени исечени бадеми
Начин на подготовка

Зачувајте ½ чаша од супата. Остатокот од супата и лимонската киселина ставете ги да зовријат. Ставете кускус во поголем сад и прелијте го со зовриената супа, покријте и оставете да отстои 5 минути.
Во меѓувреме, нежно израмнете го пилешкото до еднаква дебелина. Во голема тава, пржете го пилешкото во масло додека не зарумени (околу 4 минути по страна), а потоа извадете го пилешкото.
Соединете ја резервираната ½ чаша супа, виното, пченкарниот скроб, мајчината душица и босилекекот и изматете или измешајте за да се раствори скробот. Истурете ја смесата во тавче и варете со постојано мешање додека не се згусне. Вратете го пилешкото во тавата и додадете го грозјето. Проварете заедно.
Послужете го пилешкото преку кускусот и украсете со бадеми.

Коментирај анонимно