Само за гурмани! Рецепт за пилешко во сос од зачини со грозје што ќе го одведе неделниот ручек на сосема ново ниво

Пилешкото месо е еден од најчестите ручеци во секој дом. Вкусно е, здраво и лесно за подготовка. Но, што ако ви кажеме дека може да го направите на многу ендоставен начин како и досега, но да ги подигнете вкусовите на повисоко ниво.

Денешниот рецепт се вика пилешко со зачини и грозје. Невообичаена комбинација што ќе ја обожувате!

 

 

Потребни состојки

  • Пилешка супа, не толку масна, ќе ја поделиме на два дела
  • 1 лажичка лимонов сок
  • 1 шолја кускус
  • 4 половини пилешки гради без коски (може и копан или наткопан)
  • 1 лажица растително масло
  • 2 лажици суво бело вино
  • 2 лажички пченкарен скроб
  • 1⁄4​​ лажичка суви лисја од мајчина душица
  • 1⁄4​​ лажичка суви лисја од босилек
  • 1 чаша црвено грозје, без семки
  • препечени исечени бадеми

 

Начин на подготовка

 

 

Зачувајте ½ чаша од супата. Остатокот од супата и лимонската киселина ставете ги да зовријат. Ставете кускус во поголем сад и прелијте го со зовриената супа, покријте и оставете да отстои 5 минути.

Во меѓувреме, нежно израмнете го пилешкото до еднаква дебелина. Во голема тава, пржете го пилешкото во масло додека не зарумени (околу 4 минути по страна), а потоа извадете го пилешкото.
Соединете ја резервираната ½ чаша супа, виното, пченкарниот скроб, мајчината душица и босилекекот и изматете или измешајте за да се раствори скробот. Истурете ја смесата во тавче и варете со постојано мешање додека не се згусне. Вратете го пилешкото во тавата и додадете го грозјето. Проварете заедно.

Послужете го пилешкото преку кускусот и украсете со бадеми.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *