Саудиските власти упаднаа во продавници кои имаат играчки во боите на виножитото во борбата против хомосексуалноста

Властите во ултра-конзервативната Саудиска Арабија упаднаа во продавници во главниот град за да запленат играчки и парчиња облека во боите на виножитото, како дел од борбата против хомосексуалноста, јавуваат државните медиуми.

Видеото емитувано од државниот информативен канал Ал-Ехбарија покажува како службеници влегуваат во продавници и вадат предмети од полиците и ги трупаат на подот додека разговараат со камерата.

„Ние правиме обиколка на предметите што се во спротивност со исламската вера и јавниот морал и промовираат хомосексуални бои насочени кон помладата генерација“, вели претставник од Министерството за трговија, кое е вклучено во кампањата.

Боите испраќаат „отруена порака“ до децата, се вели во извештајот.

Во посебен твит, Министерството за трговија соопшти дека неговите тимови конфискуваат „производи кои содржат симболи и знаци кои повикуваат на отстапување и противречност на здравиот разум“.

Ќе има законски казни против продавниците кои продолжиле да ги продаваат навредливите предмети, се додава.

Хомосексуалноста е потенцијален главен прекршок во Саудиска Арабија, позната по нејзиното строго толкување на Исламскиот шеријатски закон, што ја формира основата на целиот нејзин судски систем.

Сексуалните односи се дозволени само меѓу мажени мажи и жени, а истополов сексуален однос е казнив со смрт или камшикување, во зависност од согледаната сериозност на случајот.

Во Саудиските кина се забранети и филмови и цртани каде што има истополови односи.

Додека во меѓувреме Дизни се повеќе и повеќе прави анимации со истополови односи. Последната анимација на Дизни „Светлосната година“, која содржи истополов бакнеж е забранета во Саудиска Арабија и во повеќе од десетина други земји.

Во април од Дизни се барало да ги намали „ЛГБТК референците“ во „Доктор Стрејнџ“, последниот филм на Марвел, но Дизни одбил. Во извештајот на Ал-Ехбарија има и фотографии како во „Доктор Стрејнџ“ децата веат знамиња со виножито.