Се изнајадовме пластика: 90% од сите стекови, плескавици, пилешко и растителна храна содржат микропластика што предизвикува РАК и сето тоа поради лошото производство и пакување!
Поголемиот дел од алтернативите од месо и растителни производи содржат ситни пластични парчиња поврзани со рак.
Научниците тестираа 16 видови протеини – вклучувајќи пилешки грутки, говедски стекови, рибини филети и плескавици од растително потекло – кои покажаа дека луѓето консумираат пластика без разлика на изворот на протеин што ќе го изберат. Деведесет проценти од производите содржеле нанопластика – за која научниците стравуваат дека може да се акумулира во вашите витални органи со непознати здравствени импликации.
Еден врвен стек со филе содржел 90 гумени честички, додека два примероци од растително говедско месо содржеле 40 и 25 гумени честички.
Ситните честички се поврзани со развојот на рак, срцеви заболувања и деменција, како и со проблеми со плодноста. Истражувачите шпекулираа дека храната е контаминирана со опрема што се користи за време на производството и дистрибуцијата на храната, пакувањето, додадените состојки или честичките во воздухот.
„Ова е запрепастувачки потсетник за тоа колку е плодно загадувањето со пластика – луѓето живеат на копно, а сепак примероците од морската храна се исто толку веројатно дека ќе бидат загадени со пластика како и протеините добиени од копно“, рече коавторот на студијата, д-р Брита Бехлер, морски биолог и вонреден директор за наука за пластика во „Ocean Conservancy“, непрофитна здравствена група.
„И од нив нема бегање што и да јадете, изгледа. Кризата со пластичното загадување влијае на сите нас и треба да преземеме акција за да ги решиме нејзините многубројни форми“, додаде таа.
„Ocean Conservancy“, тим од научници кои се залагаат за океаните, работеше со научници од Универзитетот во Торонто за оваа студија. Тимот купи протеински и растителни примероци во два супермаркети во областа Портланд, Орегон за експериментот.
Ова е направено затоа што Американците се со поголема веројатност да консумираат храна купена во продавница преработена и спакувана пред да стигне до нивните трпези, според студијата објавена во списанието „Environmental Pollution“.
Примероците купени во продавница вклучуваа три вида ракчиња, редовни и растителни стапчиња од мелена риба, обични и растителни пилешки грутки, врвни стекови од свинско филе, рифови од свинско филе, пилешки гради, мелено говедско месо од растително потекло и тофу парчиња. Примероците беа ставени во раствор, разградени во текот на 24 часа и натопени во детергент за да се отстрани преостанатиот масен материјал.
Истражувачите погледнале 124 случајно избрани примероци од расчленетите извори на храна за да го утврдат количеството и видот на микропластиката. Сите 16 протеински производи содржеле микропластика и биле присутни во 88 проценти од вкупните примероци, вклучувајќи растителни протеини и морски плодови. Влакна беа пронајдени во речиси половина од изворите на храна, додека пластичните фрагменти сочинуваа околу една третина од микропластиката.
Тимот рече како микропластиката влегува во нашата храна сè уште е нејасно, но сугерираше дека честичките се ослободуваат во фабриките каде што предметите се обработуваат и пакуваат пред да бидат испратени во продавниците.
Изгледа дека шокантните резултати ги повторуваат резултатите од студијата објавена во понеделникот, која откри просечно 240.000 наночестички во еднолитарско шише вода, во споредба со 5,5 на еден литар вода од чешма.
Истражувачите од Универзитетот во Колумбија тестирале три популарни марки на флаширана вода што се продаваат во Соединетите Држави – и со помош на ласери ги анализирале пластичните честички што ги содржеле со големина од само 100 нанометри.
Коментирај анонимно