Се осмелувате ли да пробате вакво јадење? Заморчиња на скара е новиот специјалитет во ресторан во Њујорк: „Главата е највкусниот дел!“
Во Њујорк, љубителите на храната уживаат во едно „специјално” еквадорско јадење — морски свињи односно заморчиња, кои обично се познати како домашни миленици за деца, но овде се служат како деликатес што многумина го сметаат за „многу вкусно“.
Токму таква е понудата во ресторанот La Casa Del Cuy — или „Куќата на заморчињата“ — популарен локал во Квинс, каде што морските свињи се печат цели.
Една понеделничка вечер, ресторанот беше преполн со гости кои уживаа во ова јадење што тежи околу 1,1 килограм и достигнува должина од околу 40 см. Морските свињи како миленици обично се помали, со тежина од 1 до 1,6 килограми.
„Подобро е од пилешко. Подобро од зајак,“ изјави управителот Лусио Барера, тврдејќи дека главата е највкусниот дел од јадењето.
Цената на ова специјално јадење е 110 долари, и се продава толку брзо што ресторанот мора да увезува големи количини од Еквадор. Но, процесот на транспорт на овие животни во големи количества е прилично комплициран. Откако ќе бидат замрзнати и донесени од мала фарма во Еквадор, животните мора да поминат низ царина, што може да одземе доста време.
„Тешко е, затоа што ни требаат многу,“ вели Лусио.
Првично, ресторанот бил специјализиран за ротисери пилешко, но за време на пандемијата почнале да служат морски свињи како одговор на барањата од Еквадорци кои копнееле за вкусот на нивниот дом.
„Сите почнаа да доаѓаат на Норт Булевар и да прашуваат, „Зошто не пробате да служите морски свињи наместо пилешко?“ објаснува Лусио. „Помислив, „Ајде да пробаме нешто ново, затоа што животот е прекраток“.
Така се роди La Casa Del Cuy.
Во Еквадор, морските свињи се дел од традиционалната кујна и важен дел од културата со векови, ценети поради нивната ниска маснотија и високата содржина на протеини, како и лесното одгледување. Поддржувачите на ова јадење истакнуваат дека одгледувањето морски свињи е одржлива и профитабилна алтернатива на кравите и другите добитни животни бидејќи бараат помал простор и ресурси.
Иако во Еквадор ова јадење е секојдневно, морските свињи често се служат и за специјални настани, како свадби — каде што обичај е да се подари пар од овие животни на семејството на невестата.
„Кај нас, ова јадење е многу посебно,“ вели Лусио, кој е исто така голем љубител на ова јадење што во САД е познато како милениче.
„Го сакам,“ вели тој. „Го јадам секој ден.“
Во La Casa Del Cuy, овој деликатес се приготвува така што се одмрзнува и се става на големи ражни, се маринира со лук и зачини, и се пече над оган. Потоа се врти на ражната сè додека кожата не стане крцкава и златна. Кога ќе се испече, животното се служи на „кревет“ од ориз со компири и мотеи, а покрај тоа има и сос од кикирики. Гостите го сечат со специјални ножици.
Иако за повеќето Њујорчани глодарите се нешто што сакаат да го избегнат, морските свињи станаа хит надвор од еквадорската заедница во Квинс. Лусио вели дека ова јадење е популарно и меѓу авантуристички настроени Американци и кинески гости, кои често го изедуваат целиот оброк сами. Сепак, за оние кои се двоумат, ресторанот нуди и ротисери пилешко и други јадења на скара за оние кои не се подготвени да пробаат нешто толку невообичаено.
Коментирај анонимно