Се отвори чудесен музеј на подводни скулптури на Кипар

Општината Аја Напа на Кипар, заедно со Министерството за рибарство и морски истражувања, започнаа проект со дизајнерот Џејсон Декирес Тејлор. Негова задача е да дизајнира цел подводен свет, а за своето дело ќе добие 1 милион евра. Британскиот уметник стана познат по тоа што создава бизарни уметнички скулптури под вода. Подводниот музеј го доби името MUSAN (Кратенка од Музеј за подводни скулптури Аја Напа).

MUSAN се наоѓа крај брегот на Аја Напа, на место со многу чиста вода и минимален број морски животни, но авторите на проектот уверуваат дека наскоро ќе се појават во објектот во голем број нови морски жители. Концептот на “шума” овде се однесува и на изгледот на 93 уметнички предмети и на структурата на самиот парк. Некои од скулптурите ќе станат дом на разни видови подводни суштества, што на крајот ќе доведе до сложена средина полна со живот – како во вистинска шума.

Објектите се наоѓаат на различни длабочини, од самата површина до 10 метри, а туристичката рута за посетителите има форма на патека низ шумата. Ова овозможува од блиску да се види различен морски живот, а во исто време да се ужива во уметничките дела на британскиот уметник.

Како што објаснува уметникот, модерните луѓе се бескрајно далеку од природата и тој би сакал да ги потсети дека човекот не треба да губи контакт со светот околу себе.

Паркот е официјално достапен за нуркачи, нуркачи и нуркачи. Веќе е отворен и ги прима првите посетители.